Tačiau pastaruoju metu mokslininkai vis dažniau pareiškia nuomonę, kad nitratai turi žmogaus sveikatai naudingų savybių – neva jie mažina spaudimą, gerina virškinimą ir teigiamai veikia kraujo klampumą, rašo Vokietijos dienraštis „Die Welt“.

Gary’is Milleris iš Wake Forest universiteto žurnale „Nitric Oxide“ rašo, kad ši cheminė medžiaga gerina smegenų gebėjimą pasisavinti deguonį.

Atlikęs tyrimus jis nustatė, kad daržovės, kuriose gausu nitratų, gali tapti natūraliais vaistais nuo kraujotakos sistemos sutrikimų ir nuo senatvinės silpnaprotystės.

Leidinyje pažymima, kad nitratai į augalus patenka ne tik su trąšomis.

Augalas ima azotą iš dirvos ir visų pirma kaupia jį lapuose, paversdamas nitratais. Jei augalas gauna daug saulės šviesos, nitratai virsta proteinais. Todėl tokios daržovės kaip raudonieji burokėliai, špinatai, gražgarstės ir kopūstai, negavusios saulės šviesos, natūraliai sukaupia daug nitratų.

G. Mileris pripažįsta, kad kol kas neaišku, ar trąšose esantys azoto junginiai veikia taip pat, kaip natūralūs.

Jei paaiškės, kad jų poveikis panašus, trąšų gamintojai šį postulatą galės naudoti kaip lozungą – už geresnę sveikatą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją