Visos funkcijos sujungtos į vadinamąjį numatytojo režimo tinklą (angl. default-mode network; DMN). Šis tinklas suteikia galimybę svajoti, apgalvoti praeities įvykius, įsivaizduoti ateitį. Be minėto tinklo žmogus nepajėgtų įvertinti įvykių ir savo poelgių pasekmių. O viso šito reikia normaliam bendravimui.

Viena vertus, daug ką parodė anksti demencija susirgusių žmonių tyrimai. Jiems buvo pažeista kaktos smegenų sritis, atsakinga už DMN tinklo veiklą. Asmenims su pažeista kaktos sritimi buvo būdingas impulsyvumas, jie dažnai persivalgydavo, laidė nekorektiškus komentarus ir nepajėgė prognozuoti savo veiksmų pasekmių.

Na o pacientai su pažeista smilkinių sritimi vargiai atpažindavo emocijas, jiems buvo sunku suprasti kitus žmones. Jie nepajėgė įsiminti veidų, daiktų. Abiejų grupių pacientai buvo nepajėgūs užmegzti tinkamų socialinių kontaktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją