Pasak vaistinių atstovų, dabar darbai vyksta ir vaistinėse, ir Registrų centre.

Tačiau ne visi šia paslauga norės pasinaudoti. „Man nepatinka. Lauk, kada tau atveš...“, – LNK žinioms sakė vaistinėje kalbinta moteris.

„Galbūt piktnaudžiaujama bus truputį“, – svarstė kitas kalbintas vyras.

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Zita Janušauskienė sako, kad vyresni pacientai šia naujove tikriausiai nesinaudos, nes naujomis technologijomis moka naudotis tik nedidelė dalis senjorų. Be to, jiems labai svarbu kelis kartus iš vaistininko išgirsti, kaip tiksliai vartoti vaistus.

Perkant receptinius vaistus internetu, konsultacijos neišnyks. Vaistininkas susisieks su pacientu, suteiks reikiamą informaciją ir tik po konsultacijos vaistai bus pristatomi į namus.

„Aš manau, kad tai reikalingas dalykas, nors vaistų prieinamumas ir vaistinių skaičius Lietuvoje yra pakankamai didelis“, – sakė Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Apie tokią idėją kalbama jau ne vienerius metus, bet įgyvendinimas ne toks ir paprastas dėl techninių niuansų, e.sveikatos ir tapatybės nustatymo.

„Procesas yra ilgas, ganėtinai sudėtingas, svarbiausia, kad visa sistema dirbtų sklandžiai. Intensyviai dirbame ir su Registrų centru, sprendžiame įvairius klausimus“, – sakė „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

Pasak vaistinių asociacijos vadovės Kristinos Nemaniūtės-Gagės, žmogus, kuris norės įsigyti receptinius vaistus nuotoliniu būdu, turės prisijungti prie e.sveikatos. Į krepšelį susidėjęs vaistus, bus nukreipiamas į konkrečią vaistinę. Tad kyla daug klausimų dėl identifikavimo, vaistų kompensacijos ir panašiai.

„Mes tai matome didžiulį žingsnį į priekį, ir technologine pažanga. Ir apskritai, smagu, kad valstybė į tai investuoja“, – sakė Sveikatos apsaugos ministro patarėja Alina Sakalauskienė.

K. Nemaniūtės-Gagės teigimu, yra kategorija žmonių, kurie šio sprendimo tikrai laukia. Tai turintys judėjimo negalią, taip pat tie, kurie serga ir neturi artimųjų, galinčių atvežti vaistų.

Registrų centro duomenimis, nuotolinių vaistinių programavimo sutartis pasirašyta už 200 tūkstančių eurų. Taip pat priduria, kad iš savo pusės Registrų centras jau yra atlikęs visus reikalingus darbus. Šiuo metu vaistinės atlieka sukurto funkcionalumo testavimo darbus savo IT sistemose.

„Neprognozuojame, kad įvyks labai greitas kliento elgsenos pokytis“, – sakė „Eurovaistinės“ atstovė.

„Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė pasakoja, kad jungiantis savo tapatybę reikia patvirtinti ne vieną kartą, todėl vyresniems žmonėms ši technologija gali būti sunkiau suprantama.

Visgi, SAM atstovė teigia, kad ir vyresnio amžiaus žmonės jungiasi prie e.sveikatos. O joje iškart matysis nuoroda, kaip nusipirkti vaistus.

Tikimasi, kad keletą metų gvildenta idėja bus įgyvendinta jau šią vasarą. Tokia galimybė veikia dar 8 šalyse. Tarp jų – Švedijoje ir Estijoje.

Visą LNK reportažą galite pažiūrėti čia: