Australijos mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad dėl iš tėvų paveldėtų genų tiek vyrai, tiek moterys gali būti labiau linkę užmegzti romanus, praneša telegraph.co.uk.

Kvinslando universiteto mokslininkų atliktas tyrimas analizavo, kaip žmonių santykius veikia genai. Mokslininkai netgi aptiko geną, dėl kurio variacijų moterys gali būti labiau linkusios į neištikimybę.

„Mūsų tyrimas aiškiai rodo, kad žmonių genų sandara turi įtakos tam, kiek jie yra linkę turėti santykių ne su savo pagrindiniu partneriu. Mes taip pat turime preliminarių įrodymų, jog egzistuoja genas, dėl kurio įtakos moterys būna neištikimos. Tačiau šiam atradimui patvirtinti reikalingi tolesni tyrimai“, – teigė tyrimui vadovavęs dr. Brendan Zietsch.

Moksliškai niekuomet nebuvo paaiškinta, kas skatina vyrus ir moteris užmegzti romanus. Tradiciškai vyrams daugybė partnerių galėjo atrodyti kaip privalumas, nes tai reiškė daugiau palikuonių ir giminės linijos pratęsimą.

Kvinslando universiteto mokslininkai ištyrė daugiau nei 7300 dvynių nuo 18 iki 49 metų amžiaus duomenis. Visi tiriamieji turėjo ilgalaikius santykius. 9.8 proc. vyrų ir 6.4 proc. moterų turėjo du ar daugiau sekso partnerių per pastaruosius dvylika mėnesių.

Mokslininkai palygino skirtumus tarp identiškų dvynių, turinčių tokius pat genus, ir neidentiškų dvynių. Genetinis modeliavimas buvo panaudotas paveldimumui įvertinti – kiek skirtumus nulemia genai. Rezultatai parodė, kad 63 proc. vyrų ir 40 proc. moterų neištikimybės atvejų susiję su paveldėtais genais. Šie rezultatai nustebino mokslininkus, ir jie ėmė ieškoti, kokie genai galėtų tai nulemti.

Mokslininkai aptiko, jog moterys, turinčios tam tikras geno, vadinamo AVPRIA, variacijas, yra labiau linkusios būti neištikimos. Šis genas dalyvauja vazopresino – su socialinio elgesio reguliavimu susijusio hormono gamyboje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)