Visgi NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė sako, kad didelio pavojaus dar nėra, tačiau rizika išlieka. Visgi epidemiologams šiuo metu didžiausią nerimą kelia viena ligoninė.

„Šiuo metu Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė kelia susirūpinimą, – sakė R. Lingienė ir pridūrė, kad joje kasdien dirba epidemiologai. – Ir šiandien kolegos vyksta žiūrėti, kas čia gali būti, nes prieš tai buvo registruojami atvejai, bet nematėme jokių epidemiologinių sąsajų, jų nebuvo įmanoma nustatyti. <...> Dabar aiškinamės, kas galėjo sąlygoti tokį išplitimą.“

Rolanda Lingienė

Pratus matyti kur kas mažesnius naujų atvejų skaičius, R. Lingienė sako, kad tokia statistika išties nedžiugina, tačiau didelio nerimo tarp epidemiologų dar nėra.

„Mes įpratę prie labai nedaug atvejų, tad tai nėra kažkokie džiuginantys skaičiai, tačiau epidemiologai dar nemato didelio nerimo, nes tie atvejai yra valdomi. Jie susiję su židiniais, juos lengviau valdyti, lengviau dezinfekuoti patalpas. Iš tų 10 atvejų matome, kad tai nėra plitimas visuomenėje. Atsekėme, kas su kuo susiję ir taip didėja galimybė nutraukti viruso plitimo grandinę“, – sakė R. Lingienė.

3 atvejai iš 10 nustatyti Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės pacientams. Nuo gegužės mėn. šioje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje registruoti 8 atvejai, iš jų 4 pacientai.

Šiuo metu identifikuota net virš 100 sąlytį turėjusių asmenų (įskaitant ir pacientų kontaktus už ligoninės ribų),. Atlikta patalpų dezinfekcija, suformuotos personalo pamainos darbui su sąlytį turėjusiais ir neturėjusiais asmenimis. Sąlytį su ligoninės personalu socialinėje aplinkoje turėję asmenys izoliuoti.

„Sąlyčio asmenų daug, bet tikėkimės, kad diagnozės nebus patvirtintos. Tie asmenys izoliuoti, tiek darbuotojai, tiek pacientai. Jie yra stebimi, jei pasireikštų jiems simptomai, kad neužkrėstų kitų, – sakė R. Lingienė.

– Pavojaus nėra, bet atsipalaiduoti tikrai negalime. Mes turime įvertinti riziką ir laikytis visų saugumo priemonių pagal savo įvertintą riziką.“

Per vakar (antradienio) parą registruota 10 naujų COVID-19 ligos atvejų. 2 iš jų – Klaipėdos apskrityje, likusieji (8) – Vilniaus apskrityje. Atvejai įvežtiniai arba susiję su jau žinomais židiniais.

Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės komentaras:

Nuo balandžio mėnesio skirtinguose ligoninės skyriuose, skirtingu metu fiksuoti COVID-19 atvejai trims medicininio ir dviems ne medicininio personalo darbuotojams. Visus šiuos atvejus pavyko suvaldyti: darbuotojai užsikrėtė ne darbo metu, skyriuose buvo atsakingai naudojamos apsaugos priemonės, visi darbuotojai, siekiant greitesnės vidinės informacijos sklaidos, apie atvejus informuoti net SMS žinutėmis. Pacientai ir kiti darbuotojai šių atvejų metu neužsikrėtė, žinoma, toliau aktyviai stebima situacija. Manoma, kad dalis susirgimų buvo susiję su Vilniaus regione esančiais viruso židiniais, kuriuose darbuotojai gyveno (pavyzdžiui, anksčiau kaip židiniu įvardintu bendrabučiu).

Išskirtiniai yra naujausi atvejai 7-ame ligoninės skyriuje – tai pirmas kartas, kai COVID-19 nustatytas ligoninės pacientams. Daugiausiai klausimų kelia tai, kad prieš hospitalizuojant pacientams atlikti COVID-19 tyrimai, kurių atsakymai buvo neigiami, nei vienam nepasireiškė ir koronaviruso simptomai (virusas aptiktas tik pakartotinio, prevencinio tyrimo metu). Kol kas ši sudėtinga situacija, bendradarbiaujant su NVSC, toliau tiriama, todėl plačiau pakomentuoti dar negalime. Visgi, tikimės, kad pavyks suvaldyti ir šį atvejį, kadangi skyriuje taip pat buvo griežtai laikomasi visų prevencijos priemonių. Kontaktavusių darbuotojų skyriuje 33, pacientų – 38.

Apibendrinant patirtis, svarbu paminėti, kad vis dar kyla klausimų organizuojant COVID-19 persirgusio personalo sugrįžimą į darbą: pavyzdžiui, susidūrėme su atveju, kai vienai darbuotoja tik gavusiai neigiamus COVID-19 rezultatus (taigi „pasveikusiai“), netrukus vėl nustatomas COVID-19 ir situacija taip kartojasi kelis kartus iš eilės daugiau nei mėnesį laiko. Tai kelia klausimą, kaip elgtis, kai darbuotojas tampa lėtiniu besimptomiu virusu nešiotoju, bei kaip toliau sklandžiai ir saugiai organizuoti jo darbą?“

Iki liepos 8 d. koronavirusas iš viso buvo nustatytas 1854 žmogui, tebeserga 212 asmenų, 1552 – pasveiko, 120 žmonių yra izoliacijoje. Nuo COVID-19 mirė 79 asmenys, dar 11 koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirė dėl kitų priežasčių. Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 39 įvežtiniai atvejai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)