Moksleivis turi neoperuotiną smegenų auglį, kuris reikalauja varginančių radioterapijos ir chemoterapijos procedūrų. Nors šie gydymo metodai neleidžia augti smegenyse esančiam augliui, tačiau gali padaryti jį nevaisingu. Todėl Jungtinės Karalystės chirurgai jam pirmam paėmė dalį sėklidžių audinių ir užšaldė juos, kad vieną dieną, kai Nathanas bus pakankamai suaugęs ir pasirengęs tapti tėčiu, galėtų vėl jam implantuoti.

Paskaičiuota, kad vien Jungtinėje Karalystėje gydant piktybinius ir nepiktybinius auglius per metus galimybės ateityje tapti tėvais netenka maždaug 300 vaikų. Oksforde įsikūrusi įstaiga tikisi padėti išspręsti šią problemą – ji suteikia galimybę saugoti genetinę medžiagą, kad mergaitėms ir berniukams vėliau vaisingumas būtų atstatytas. Nors kiaušidžių audinių užšaldymas pradėtas taikyti visai neseniai, tai jau padėjo išvysti pasaulį pusšimčiui vaikų. Berniukų atveju sėklidžių audinių užšaldymas kol kas yra daugiau eksperimentinis.

Nathano navikas vadinama glioma. Jo navikas taip arti gyvybiškai svarbaus smegenų audinio, kad chirurgai negali pašalinti jo, rimtai nepažeisdami svarbių smegenų funkcijų. Berniukui buvo atliktas radioterapijos kursas, šiuo metu jam taikoma antroji chemoterapija, kurios tikslas – sumažinti naviką.

Tačiau prieš pradedant chemoterapijos kursą, Nathano šeima, gyvenanti Bjude, Kornvalio grafystėje, sulaukė pasiūlymo užšaldyti sėklidžių audinius. Tai leido padaryti novatoriškas Johno Radcliffe'o ligoninės Oksforde projektas.

Taikant bendrą nejautrą per nedidelę skylutę chirurgai paėmė gabalėlį sėklidžių audinio iš vienos Nathano sėklidės. Šiame mėginyje yra spermos kamieninių ląstelių, kurios išlieka gyvybingos, kai lėtai užšaldomos nedideliame sėklidžių audinio kiekyje.

34 metų Nathano patėvis Jonathanas Alisonas ir trejais metais jaunesnė berniuko mama Donna Hunt paaiškino vaikui apie auglį ir tai, kaip ši sėklidžių audinio išsaugojimo procedūra gali jam ateityje padėti.

„Nathanas myli vaikus, tad mes jam paaiškinome, kad tai padidins tikimybę kada nors susilaukti savo vaikų“, – sakė vaiko patėvis. Jis išties gerai susidorojo, o pašalinis poveikis per daug jo nekankino, tik truputį skaudėjo žandikaulį ir buvo šiek tiek bloga. Labai didžiuojamės tuo, kaip jis visa tai įveikė“.

Vyrai, kurių laukia chemoterapija, iš anksto gali užsišaldyti spermos, tačiau brendimo amžiaus nesulaukę berniukai spermos dar neturi. Todėl užšaldydami sėklidžių audinį mokslininkai tikisi apsaugoti kamienines spermos ląsteles – nesubrendusią spermą, kurią vėliau tikisi atšildyti ir paversti brandžia sperma.

Paskutinis šio proceso etapas žmonių atveju sėkmingai dar nebuvo atliktas, tačiau bandymai su pelėmis keletą kartų pavyko.

Daktarė Sheila Lane, dirbanti vaikų onkologijos konsultante Johno Radcliffe'o ligoninėje, išreiškė viltį, kad iki to laiko, kai Nathanas bus pakankamai suaugęs, mokslininkai turėtų sugalvoti, kaip užbaigti šią procedūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)