Po to, kaip populiarios pokalbių laidos vedėjai buvo atlikta kolonoskopija, kuri buvo rodoma per televiziją tam, kad apie žarnyno vėžį, pareikalavusį šios moters vyro gyvybės, sužinotų kuo daugiau žmonių, daugiau amerikiečių atlieka šią ne itin malonią procedūrą tam, kad išsitirtų dėl žarnyno piktybinių auglių.

Tačiau atliekamuose tyrimuose buvo keliami klausimai dėl šios procedūros efektyvumo ligos rizikos mažinimui bei mirčių atvejams nuo žarnyno vėžio, ypač žmonėms, turintiems darinių viršutinėje žarnyno dalyje, kuri dažniausiai mažiau pasiekiama kolonoskopu.

Tačiau remiantis paskutiniais Harvardo viešosios sveikatos mokyklos atlikto tyrimo duomenimis, 40 proc. žarnyno vėžio atvejams gali būti užkirstas kelias, jei asmenims reguliariai atliekama kolonoskopija, kurią pagal esamus nurodymus rekomenduojama atlikti kas 10 metų visiems, kam virš 50 m. 

Kaip rašo „Time“, šiame tyrime, kurio rezultatai publikuoti „New England Journal of Medicine“ leidinyje, mokslininkai apžvelgė beveik 89 000 dalyvių pateiktus duomenis, kurie dalyvavo Slaugytojų sveikatos tyrime arba Sveikatos specialistų tyrime, tiek ilgalaikiuose tyrimuose, kuriuose moterų ir vyrų kolonoskopijos buvo stebimos keletą dešimtmečių bei buvo fiksuojamas sveikatos apsaugos priemonių taikymas.

Tyrimo dalyviai pateikė duomenis apie jiems atliktus žarnyno patikrinimus – kolonoskopiją arba sigmoskopiją, kurios metu ištiriama tik apatinė žarnyno dalis, kas du metus nuo 1988 m. iki 2008 m. Viso buvo nustatyta 1 815 žarnyno vėžio atvejų bei užfiksuota 474 mirčių.

Asmenų, kuriems buvo atliekama procedūra, tarpe, vėžio išsivystymo ar mirties nuo jo tikimybė sumažėjo, lyginant su tais, kuriems šie tyrimai nebuvo atliekami, tačiau tik asmenims, kuriems buvo atlikta kolonoskopija, užfiksuotas viršutinės žarnyno dalies vėžio tikimybės sumažėjimas, nes ši žarnyno dalis sigmoskopijos procedūros atlikimo metu nėra pasiekiama. Tyrimo autorių teigimu, jei visiems tyrimo dalyviams būtų atliekama kolonoskopija, vėžio išsivystymo atvejų būtų 40 proc. mažiau.

Šie tyrimo rezultatai džiugina, nes dar praėjusiais metais specialistai neturėjo vieningos nuomonės, kuris procedūros tipas yra tikslesnis bei pateikia įtikinamesnes prognozes.

„Kiekvienais metais daugiau nei 1,2 mln. asmenų pasaulyje diagnozuojamas žarnyno vėžys. Mūsų atlikto tyrimo rezultatai gali padėti pagerinti bei sustiprinti dabartines rekomendacijas dėl žarnyno vėžio ištyrimo“, - patikino vienas tyrimo vadovų, mokslinis bendradarbis iš Harvardo viešosios sveikatos aukštosios mokyklos mitybos katedros Reiko Nishihara.

Ankstesni tyrimai patvirtino, kad kolonoskopija gali sumažinti žarnyno vėžio susirgimų atvejų skaičių, tačiau tik neseniai atlikti tyrimai parodė, kad ištyrimas, apimantis ir įtartinų darinių, ir navikų pašalinimą, iš tikrųjų gelbsti gyvybes, o duomenys, patvirtinantys, kad kolonoskopija gelbsti gyvybes, atrodo dar įtikinamesni.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)