Neseniai paaiškėjo, kad skonio receptorių yra įvairiuose organuose visame mūsų kūne – nuo smegenų iki plaučių ir šlapimo pūslės. Tyrėjai mano, kad šie naujausi duomenys gali padėti atrasti naujus būdus tokioms ligoms, kaip sinusitas ir net diabetas, gydyti, rašo „The Daily Mail“.

„Ant liežuvio esantys skonio receptoriai nustato penkis pagrindinius skonius: saldų, kartų, sūrų, rūgštų ir aštrų“ – sako konsultuojantis ausų, nosies ir gerklės chirurgas Carlas Philpottas iš James Paget ir „Norfolk & Norwich“ universitetinių ligoninių.

„Tačiau neseniai atliktas tyrimas parodė, kad tie patys receptoriai, esantys ne ant liežuvio, atlieka sudėtingesnį vaidmenį.“

Skonio receptoriai yra nedidelės ląstelių grupės ant liežuvio ir gomurio. Jie per nervus smegenims perduoda signalus apie maisto skonį. Smegenys išanalizuoja informaciją ir nusprendžia, ar galime maistą nuryti, ar reikia išspjauti. Žmogus ant liežuvio turi apie 10 tūkst. skonio receptorių, kurių kiekvieną sudaro nuo 50 iki 150 ląstelių. Kol kas nėra žinoma, kiek skonio receptorių yra kitose organizmo vietose.

Ant liežuvio esančių receptorių vaidmuo – reaguoti į medžiagas ir siųsti informaciją į smegenis – atitinka naujausią teoriją, kad skonio receptoriai dalyvauja imuninėje reakcijoje (organizmo reakcijoje į svetimkūnius įsibrovėlius, tokius kaip bakterijos). Tačiau skonio receptoriai, esantys kūne, kitaip nei esantys burnoje, nesiunčia signalų į smegenis. Jie siunčia signalus į šalia esančius audinius ir organus, kad sukeltų vietinę fiziologinę reakciją.

Ajovos universiteto mokslininkai nustatė, kad ant kvėpavimo takuose esančių žiuželių, kurie išstumia kenksmingas medžiagas, yra kartaus skonio receptorių. Kartų skonį smegenys iššifruoja kaip „nemalonų“, nes receptoriai evoliucionavo taip, kad atskirtų potencialiai kenksmingas chemines medžiagas, kurių skonis kartus. Kituose organuose, pavyzdžiui, plaučiuose esantys receptoriai nustato „karčias“ medžiagas, tokias kaip tam tikros bakterijų išskyros. Tyrimai parodė, kad kai skonio receptoriai pajunta kartų skonį, jie pagreitina žiuželių judėjimą ir suaktyvina imuninę sistemą, kad bakterijos būtų sunaikinamos per kelias sekundes ar minutes.

Tai yra, jie veikia daug greičiau nei imuninės ląstelės, kurios gali užtrukti kelias valandas, dienas ar net savaites, kol pagamina antikūnius. Mes turime tik vienos rūšies skonio receptorius, skirtus nustatyti saldų, sūrų, aštrų ir rūgštų skonį, ir 25 skirtingos rūšies kartaus skonio receptorius ant liežuvio ir visame kūne. Kartaus skonio receptorių kol kas buvo rasta smegenyse, nosyje, sinusuose, trachėjoje, širdyje, krūtyse, plaučiuose, plonojoje žarnoje, storojoje žarnoje, sėklidėse ir šlaplėje.

2012 m. atlikto tyrimo metu kartaus skonio receptorių buvo rasta pelių patinėlių sėklidėse. Išvedus peles be genų, atsakingų už šiuos receptorius, jų sėklidės buvo mažesnės, jose nesigamino sperma – tad kartaus skonio receptoriai buvo susieti su vaisingumu.

„Saldaus“ skonio receptoriai atlieka skirtingus vaidmenis. Pavyzdžiui, tie, kurių randama ant žarnyno ląstelių, manoma, yra susiję su hormono insulino išskyrimu kasoje.

Tai, ar žmogus mėgsta kartų skonį, pavyzdžiui, briuselinius kopūstus, gali parodyti, ar jų kartaus skonio receptoriai stiprūs, ir koks jų imuninis atsakas. Tie žmonės, kurių kartaus skonio receptoriai jautresni, dažniausiai nemėgsta karčių produktų, nes jiems jų skonis nemalonus. Jų imunitetas gali būti stipresnis, nes šie receptoriai gali geriau nustatyti kenksmingas bakterijas ir sukelti greitą jų sunaikinimo reakciją.

Tiriant kartaus skonio receptorių, pavadintą T2R38, paaiškėjo, kad jį aktyvuoja bakterija Pseudomonas aeruginosa, kuri yra randama ligoninėse ir gali sukelti odos pažeidimus, karštinę, kraujo infekcijas ir lėtinį sinusitą. Tyrimai parodo, kad žmonių, kurie stipriau jaučia kartų skonį, imuninė sistema daug stipriau reaguoja į Pseudomonas aeruginosa infekcijas ir greičiau sunaikina šią bakteriją.

Todėl kai jie suserga, pavyzdžiui, sinusitu, jo forma nebūna labai sunki.

Tikimasi, kad atlikus daugiau tyrimų bus atrasti nauji viršutinių kvėpavimo takų ligų, tokių kaip lėtinis sinusitas, gydymo būdai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)