Kovo 11 d. 13.00 val. duomenimis:

- Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 3 (1 patvirtintas 2020-02-28 4.00 val., 2 patvirtinti 2020-03-10 22 val.)
- Paskutiniu etapu ištirta: 11
- Šiandien iki šiol ištirta: 11
- Per vakar dieną ištirta: 15
- Iki šiol iš viso atlikta tyrimų dėl įtariamo koronaviruso: 301
- Laukiama rezultatų dėl: 8 mėginių
- NVSC turimi duomenys apie keliavusius į teritorijas, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje (stebima jų sveikatos būklė): 5567 asmenys (2020-03-10 duomenys)

Kas yra Covid-19?

Kinijoje protrūkį sukėlęs koronavirusas (COVID-19) yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Apskritai koronavirusai yra didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcija.

Rizikingos šalys

Šiuo metu rizikingomis šalimis laikomos: Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Vokietija, Prancūzija, Ispanija ir visa Italija. Į šias šalis rekomenduojama nevykti. Jei vykti yra būtina, rekomenduojama imtis būtinų atsargumo priemonių, atidžiai sekti vietos institucijų skelbiamas rekomendacijas bei nurodymus.

Italijos Vyriausybė dėl koronaviruso 2020 metų kovo 9 dieną paskelbė karantino zona visą Italijos teritoriją. Visoje šalies teritorijoje nuo kovo 10 dienos iki balandžio 3 dienos įvedamos specialios priemonės, įskaitant prievolę būti namuose, išskyrus neatidėliotinas priežastis (tarp jų darbas, sveikatos problemos arba grįžimas į nuolatinę gyvenamąją vietą). Draudžiama įvažiuoti ir išvažiuoti iš teritorijos be pagrįstos neatidėliotinos priežasties, tačiau iš karantino zonos užsienio šalių piliečiai gali išvykti namo.

Kas gali padėti apsisaugoti nuo viruso?

- Atsisakykite nebūtinų kelionių, ypač į šalis, kuriose yra koronaviruso protrūkis.
- Kuo dažniau plaukite rankas, tai darykite kaskart po kontakto su svetimais paviršiais.
- Rankas plaukite kruopščiai. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet jas taip pat būtina plauti.
- Venkite rankomis liesti veidą, tai galima daryti nebent iškart, kai nusiplovėte rankas.
- Kuo dažniau vėdinkite patalpas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)