Sveikatai pavojingo antsvorio priežastis ne sporto trūkumas, o netaisyklinga mityba, teigia trys gydytojai, kurie atnaujino debatus apie tai, ar dėl nutukimo epidemijos kaltas maistas, sėslus gyvenimo būdas, ar abu šie veiksniai.

Leidinyje „British Journal of Sports Medicine“ paskelbtame straipsnyje jo autoriai, vienas kurių yra pagarsėjęs maisto pramonės kritikas, britų kardiologas dr. Aseemas Malhotra, rašo, kad maisto ir gėrimų bendrovės, tokios kaip „Coca-Cola“, klaidingai sureikšmina fizinio aktyvumo ir sporto svarbą siekiant atsikratyti itin didelio antsvorio.

Jų teigimu, nors fizinis aktyvumas labai svarbus – padeda sumažinti širdies ligų, silpnaprotystės ir kitų ligų riziką, vis dėlto jis nepadeda atsikratyti nereikalingų kilogramų.

„Per pastaruosius 30 metų, per kuriuos Vakarų šalyse itin išaugo nutukusių žmonių skaičius, nepastebėta žmonių fizinio aktyvumo pokyčių. Tad mūsų liemens apimtis auga konkrečiai tik dėl suvartojamų kalorijų kiekio ir kokybės.“

Straipsnio autoriai toliau rašo: „Visuomenė užverčiama nenaudinga informacija apie tai, kad „sveiką svorį“ galima palaikyti skaičiuojant kalorijas, ir dauguma mūsų iki šiol klaidingai mano, kad nereikalingi kilogramai kaupiasi tik dėl per mažo fizinio aktyvumo.“

„Šį klaidingą įsitikinimą kursto maisto pramonės ryšių su visuomene aparatas, kurio naudojami metodai šiurpiai primena tuos, kuriuos taiko didelės tabako bendrovės. Neigimas, abejonės, sumaišties kėlimas, netgi mokslininkų papirkinėjimas – milijonų gyvybių sąskaita.“

Nutukimo problemai augant, mokslininkai siekia sugriauti mitą, teigiantį, kad nutukimas yra susijęs su fizinio aktyvumo stoka. Nesveikos mitybos pasekmių neįmanoma neutralizuoti bėgiojant, rašo dr. A. Malhotra ir jo kolegos.

Jie laužo ir kitus paplitusius stereotipus – teigdami, pavyzdžiui, kad norint išvengti antsvorio, derėtų valgyti daugiau riebalų, bet sumažinti cukraus ir angliavandenių kiekį.

Sportininkai ir šiaip sportuojantys žmonės turėtų pamiršti dietas, kuriose daug angliavandenių. Jiems derėtų valgyti daugiau riebalų turintį maistą, nes „riebalai, įskaitant ketonus, yra tobulas kuras sportuojančiam organizmui. Jis sotus, sportuojant nereikia pakaitalų, gali suteikti energijos užsiimant populiariausiomis sporto šakomis.“

Toliau demaskuodami maisto pramonės metodus, autoriai ragina garsenybes nebereklamuoti saldžiųjų gėrimų, o sveikatos ir sporto centrus – jų nebepardavinėti, ir demaskuoti „manipuliatyvią rinkodarą“, kuri sabotuoja valdžios struktūrų pastangas įvesti mokesčius tokiems gėrimams ir uždrausti nesveiko maisto reklamavimą.

Maisto pramonės atstovai šį straipsnį pasmerkė, o mitybos, nutukimo problemų ir sveikatos ekspertai išsakė įvairias nuomones.

„Fizinio aktyvumo nauda nėra maisto pramonės reklama ar konspiracija, kaip teigiama tyrime. Sveikas gyvenimo būdas apima ir subalansuotą mitybą, ir fizinį aktyvumą. Kaip sakoma „Change4Life“ programoje: sveikai maitinkitės, daugiau judėkite, ilgiau gyvenkite“, – sako Maisto ir gėrimų federacijos generalinis direktorius Ianas Wrightas.

Catherine Collins iš Britų dietologų asociacijos pasakė, kad gydytojai savo straipsnyje sumenkino teigiamą net ir nelabai intensyvaus fizinio aktyvumo poveikį medžiagų apykaitai ir fizinei sveikatai, be to, jos teigimu, jų argumentai nepakankamai svarūs, nepakanka įrodymų.

Dietologijos ir visuomenės sveikatos profesorė Susan Jebb iš Oksfordo universiteto pasakė: „Autoriai nepažymėjo, kad svorio metimo programos, kuriose dieta derinama su fiziniu aktyvumu, yra pats tiesiausias kelias link sveiko svorio ir trumpalaikėje (nuo trijų iki šešių mėnesių), ir ilgalaikėje (12 mėnesių) perspektyvoje.“

Tačiau Tamas Fry iš Nacionalinio kovos su nutukimu forumo pasakė: „Greitojo maisto ir gėrimų pramonė daug metų žino, ką reikia daryti, kad jų produkcija turėtų teigiamą poveikį sveikatai, tačiau nieko nesiima.“ Jis pridūrė, kad norėdama įveikti nutikimo problemą, vyriausybė turėtų imtis griežtesnių priemonių prieš greito maisto pramonę, jei Nacionalinė sveikatos tarnyba nebus parklupdyta. Taip pat derėtų imtis griežtų priemonių prieš komercinį sporto rėmimą. „Bet niekas jų nesiims. Korporacijoms patinka finansuoti sportą, tai palankiai atsiliepia verslui,“ – pridūrė T. Fry.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (328)