Norint plitimą suvaldyti – būtina tikrintis. Todėl Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) koronaviruso testus ugdymo įstaigoms dalija nemokamai.

„Testai jau yra mokykloje, dabar tik priimsime sprendimą, kokiu būdu jie bus išdalinti tėvams“, – LNK Žinioms sakė Šeškinės pradinės mokyklos direktorė Diana Slepakovienė.

Pasak SAM Visuomenės sveikatos departamento direktoriaus Audriaus Ščeponavičiaus, ugdymo įstaigoms išdalinti 2,4 mln. savikontrolės testų ir 1 mln. kitokio tipo testų, vadinamų „čiulpinukų“ – ikimokyklinio ugdymo įstaigoms.

Toks pirkinys valstybei kainavo 4 mln. eurų. Testus galima gauti visuomenės sveikatos biuruose. Visoje Lietuvoje tokių biurų veikia 49. Vilniuje jis įsikūręs Vingio parke, iš čia testai vežami dėžėmis ir vilkikais.

„Virš milijono testų duota, tai daugiau nei 500 ugdymo įstaigų tuos testus gaus. Vienam vaikui skirti 5 testai“, – sakė „Vilnius sveikiau“ laikinoji direktorė Aurelija Šiautkulienė.

Įprastai užkrečiamųjų ligų sergamumo pikas stebimas sausio mėnesį, tačiau pernai COVID-19 pikas buvo gruodį, todėl, pasak SAM, šiuo metu testus kaip tik pats laikas ir išdalinti.

Ministerija sako, kad tokia priemonė padeda išvengti ir nuotolinio mokymo. Tikimasi, kad po rudens atostogų vaikai į klases grįš sveiki. Todėl prieš grįžtant reikėtų atlikti testą.

Pavojų kelia ne tik koronavirusas, bet ir gripas, mat daugėja sergančiųjų ir šia liga. Visgi, šiuo metu Europoje daugiau žmonių serga koronavirusu.

Gyventojams koronaviruso testai bus dalinami ir savivaldybėse vykstančių renginių metu. Visgi, pasak „Vilnius sveikiau“ atstovės, patiems žmonėms atėjus į sveikatos biurus nebus galimybės pasiimti testą.

Covid-19 tyrimai

Tačiau ministerija sako kiek kitaip: „Ir eiliniai piliečiai, jei nori gauti testą, gali ateiti į Visuomenės sveikatos biurą.“

Pajutus peršalimo simptomus rekomenduojama likti namuose, mat nesvarbu, ar susirgote koronavirusu, gripu ar paprastu peršalimu – susitikę su kitais žmonėmis galite užkrėsti ir juos.

„Iš esmės galime užkrėsti kitus tada, kai turime simptomus ir virusą platiname į aplinką“, – sakė G. Gargasienė.

Net ir nepajutus simptomų, bet pamačius teigiamą COVID-19 testo atsakymą, specialistai rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, spalio 23–29 d. sergančiųjų gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) skaičius pakito nežymiai – sergamumo šiomis ligomis rodiklis siekė 1199,77 atv. 100 tūkst. gyventojų. Ankstesnę savaitę (spalio 16–22 d.) bendras sergamumo rodiklis buvo 1166 atvejai 100 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumas buvo Utenos apskrityje – 868 atv. 100 tūkst. gyventojų, didžiausias – Vilniaus apskrityje – 1406,3 av. 100 tūkst. gyventojų.

Dėl gripo į ligonines buvo paguldyta 11 asmenų: 6 vaikai (0–17 m.) ir 5 vyresni nei 65 m. asmenys. Intensyvios terapijos skyriuose nebuvo gydomas nei vienas asmuo.

LNK Žinių reportažą rasite čia:

Išsamiai, kaip geriausia elgtis ir gydyti peršalimo simptomus, rasite anksčiau publikuotame „Delfi“ tekste čia.