Indianapolio universiteto profesorė Shandy Dearth sakė: „Paskutinis COVID-19 variantas BA2.86. Praėjusią savaitę turėjome tik keletą patvirtintų atvejų, tačiau tie atvejai buvo patvirtinti daugelyje šalių. Tai rodo, kad galime turėti platesnį šio varianto geografinį paplitimą“.

Nauja atmaina – omikron palikuonis. Jis jau pastebėtas Izraelyje, JK ir dalyje Europos šalių.

„Pasaulio sveikatos organizacija pažymėjo, kad šis variantas turi 36 mutacijas. Tai normalu. Virusai tai daro. To tikimasi, tačiau 36 mutacijos atrodo daug“, – sakė Sh. Dearth.

Virusologas daktaras Gytis Dudas LNK žinioms komentavo: „Atvejų proporcija kyla, tačiau tai tiesiogiai susieti su atvejų augimais visame pasaulyje praktiškai yra sudėtinga ir sakyčiau, kad labai ryškaus augimo šiuo metu net nesimato“.

Kol mokslininkai bando išsiaiškinti daugiau detalių apie naująją atmainą, augantis sergančiųjų skaičius pastebimas ir Lietuvoje.

„Iš tų trijų infekcijų: gripo, COVID-19 ir peršalimo ligų, didžiausi sergamumo skaičiai dabar registruojami būtent COVID-19 infekcijos“, – pastebėjo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Daiva Razmuvienė

Artėjant šaltajam sezonui viršutinių kvėpavimo takų ligų tik daugės.

„Jeigu bus siūlomi skiepai nuo gripo, nuo SARS-CoV-2, taip, jie šiais laikais nelabai pasižymi kažkokia žymia apsauga nuo užsikrėtimo, tarkime, gripo skiepų atveju tai niekuomet nebuvo tiesa. Tačiau mes žinome, kad tokie skiepai saugo nuo sunkesnės ligos eigos“, – paaiškino G. Dudas.

Šiuo metu po gydymo įstaigas kaip tik išvežiojamos vakcinos nuo gripo. Iki spalio Lietuvą turėtų pasiekti ir atnaujintos COVID-19 vakcinos.

Sveikatos apsaugos ministerijos patarėja Ginreta Megelinskienė sakė, kad šiuo metu Lietuvoje yra nupirkta daugiau negu 200 tūkst. gripo vakcinų. Kalbant apie atnaujintas COVID-19 vakcinas, jų jau yra virš 100 tūkst.

Ginreta Megelinskienė

Dalis LNK žinių kalbintų praeivių žadėjo skiepytis nuo gripo, bet abejojo, ar skiepysis nuo COVID-19.

Anot virusologų, jei dar nėra, anksčiau ar vėliau naujasis COVID-19 variantas atklys ir į Lietuvą. Užsikrėsti rizika didesnė, tačiau situacijos ekspertai dramatizuoti nelinkę.

„Pats faktas, kad žmonės yra ir skiepę, ir dažniausiai jau persirgę, kelia abejonių, ar kažkokia atmaina, kilusi iš omikron, galėtų sukelti panašaus lygio problemų“, – suabejojo G. Dudas.

Nemokamai tiek nuo COVID-19, tiek nuo gripo pasiskiepyti gali priklausantys rizikos grupei. Tai lėtinėmis, onkologinėmis, imunosupresinėmis ligomis sergantys, medikai, socialinės globos ir slaugos darbuotojai.

„Tą informaciją reikėtų sekti, kada gydymo įstaigą bus jau pasiekusios vakcinos“, – paragino D. Razmuvienė.

Visi kiti skiepijasi iš savo kišenės.

COVID-19 vakcinos

„Vieno vizito metu žmogus gydymo įstaigoje gali būti paskiepytas nuo abiejų infekcijų: į vieną ranką vienu skiepu, į kitą – kitu“, – paaiškino D. Razmuvienė.

G. Megelinskienė antrino: „Taip tikrai gerokai patogiau. Nereikia kelis kartus vaikščioti. Vienu metu galima gauti apsaugą nuo dviejų ligų“.

Praėjusį sezoną išaugo gripu sergančių vaikų skaičius. Gyventojai skiepijosi aktyviau, tačiau nuo kitų šalių atsilieka.

„Visumoje nuo gripo kiekvienais metais vis dėlto vyresniųjų asmenų pasiskiepijusiųjų išlieka apie 20 proc., o visos Lietuvos gyventojų mastu siekia apie 10 proc. Tai nėra daug. Esame ko gero penkti nuo galo Europos Sąjungos šalyse“, – pastebėjo D. Razmuvienė.

Praėjusį sezoną nuo gripo mirė 18 žmonių, iš jų 16 nebuvo pasiskiepiję.

Visą LNK žinių siužetą galite pamatyti čia: