Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad kartu su sveikatos centrais savivaldybės įgauna įrankį konsoliduoti gydymo išteklius rajone, o pacientai gali tikėtis didžiosios dalies būtiniausių sveikatos paslaugų šalia namų.

„Ilgai laiką sveikatos apsaugos sistema fragmentavosi, smulkėjo, buvo daug nesusikalbėjimo tarp gydymo įstaigų, pametant pacientų interesus. Kartu su sveikatos centrais vėl atsisukama į pacientų poreikius. Aiškesnis paciento kelias, daugiau bendradarbiavimo tarp gydymo įstaigų įvairiais klausimais, pokyčius lydinčios investicijos – visą tai ateina su sveikatos centrais. Nors sveikatos centrai aktualiausi mažoms savivaldybėms, kur sunkiausiai pasiekiamos medicinos paslaugos, tačiau jų steigimas vyksta visoje Lietuvoje. Tai rodo pokyčių savalaikiškumą ir pribrendimą jiems“, – teigia ministras.

Arūnas Dulkys

Skelbiama, kad pagal rugpjūčio 1 d. įsigaliosiančią tvarką, steigiamuose sveikatos centruose privalės būti teikiamas bazinis paslaugų paketas: pirminės ambulatorinės sveikatos priežiūros, pirminės stacionarinės sveikatos priežiūros, antrinės ambulatorinės specializuotos sveikatos priežiūros, dienos stacionaro, ambulatorinės chirurgijos, dienos chirurgijos, skubiosios medicinos pagalbos, stacionarinės sveikatos priežiūros, visuomenės sveikatos priežiūros ir kitos paslaugos.

Nurodoma, kad sprendimus, ar steigti sveikatos centrą priima savivaldybės. Jos, įvertinusios visų teritorijoje esančių gydymo įstaigų efektyvumą ir teikiamų sveikatos paslaugų skaičių, sprendžia, ar įstaigas jungti, ar pasitelkti bendradarbiavimo sutartis, kad būtų teikiamas bazinis paslaugų paketas.

Taip pat pažymėtina, kad susikūrus sveikatos centrui pacientai reikšmingų trikdžių nepatirs – nesikeis nei šeimos gydytojas, nei jo darbo vieta. Pasirinkti norimą gydytoją ir gydymo įstaigą ir toliau išliks viena esminių paciento teisių.

Ministerija nurodo, kad įkūrus sveikatos centrus, gyventojams bus suteikiama daugiau paslaugų, sveikatos paslaugas bus galima gauti patogiau ir greičiau, mat jų organizavimas, teikimas ir koordinavimas vyks vieno langelio principu.

Centre dirbs atvejo vadybininkas, kuris koordinuos pacientų patekimą reikalingoms paslaugoms gauti, patars, padės užsiregistruoti ir pan. Taip pat prireikus, šeimos gydytojai dėl pacientų sveikatos būklės galės iš karto pasikonsultuoti su centre dirbančiais gydytojais specialistais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją