Jų atliktas tyrimas parodė, kad moterys, kurių organizmuose buvo padidėjęs ftalatų kiekis, turėjo dvigubai didesnę riziką susirgti diabetu, negu tos moterys, kurių organizmuose šios medžiagos kiekiai buvo mažesni.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad didelė ftalatų koncentracija didina organizmo atsparumą insulinui, kuris dažnai tampa II laipsnio diabeto pirmtaku.

Ftalatai yra žmogaus gamybos chemikalai, aptinkami daugelyje grožio produktų, įskaitant nagų laką, šampūnus ir muilą. Jų taip pat yra plastikiniuose gaminiuose ir pakavimo priemonėse. Mokslininkai tvirtina, kad ftalatai gali imituoti natūralius organizmo hormonus.
Minėti medikai rėmėsi 2 350 amerikiečių moterų nuo 20 iki 80 metų, dalyvavusių Nacionaliniam sveikatos ir mitybos analizės tyrime, kurį Jungtinių Valstijų Ligų kontrolės ir prevencijos centrai vykdė 2001 – 2008 metais, duomenimis.

Šio tyrimo metu buvo tikrinama moterų sveikata ir imami šlapimo mėginiai. 217 iš jų sirgo cukriniu diabetu.

Tos moterys, kurių šlapime buvo aptikti padidėję dviejų chemikalų – mono-benzil ftalato ir mono-izobutil ftalato – kiekiai, beveik du kartus dažniau sirgo diabetu, negu tos moterys, kurių šlapime šių medžiagų kiekiai buvo mažesni, parodė tyrimas.

Žurnale „Environmental Health Perspectives“ tyrėjai rašė, kad šios cheminės medžiagos gali netiesiogiai kelti diabeto riziką, trikdydamos riebalinio audinio metabolinius procesus, o tai savo ruožtu didina atsparumą insulinui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)