Mokslininkai išsiaiškino, jog žemesnį kraujospūdį turinčios moterys yra linkusios pagimdyti mergaitę, o aukštas kraujo spaudimas byloja, jog moteris galimai pagimdys berniuką.

Deja, kol kas neaišku, ar tam tikra kūdikio lytis gali būti nulemiama, kai moters kraujo spaudimas yra tyčia padidinamas ar sumažinamas.

Vienas iš tyrimą atlikusių mokslininkų, Toronto „Mount Sinai Hospital“ ligoninės endokrinologas, daktaras Ravi Retnakaran, pareiškė: „Ši nauja įžvalga gali turėti įtakos ne vien kūdikio lyties planavimui, tačiau taip pat ir mūsų supratimui apie pagrindinius mechanizmus, kurie lemia žmonių lyčių santykį.“

Mokslininkai, kurių straipsnis buvo išleistas medicinos žurnale „American Journal of Hypertension“, ištyrė vieno Kinijos miesto moterų, kurios planavo pastoti, grupę.

Šių moterų kraujospūdis buvo pamatuotas prieš ir po apvaisinimo. Negana to, buvo atsižvelgiama ir į kitus faktorius, tokius kaip amžius, cholesterolio lygis, svoris ir į tai, ar moteris rūko.

Mokslininkai teigia, jog 1,411 tyrime dalyvusių apvaisintų moterų pagimdė 739 berniukus ir 672 mergaites.

Moterų, pagimdžiusių mergaites, vidutinis sistolinis kraujospūdis (didžiausias spaudimas, kurį išvysto širdis susitraukimo metu) prieš apvaisinimą buvo 103.33 mm Hg, o berniukus – 106 mm Hg.

Esminė biologija reiškia, jog paprastai lyčių santykis prilygsta 50/50 pasiskirstymui, tačiau žmonėms truputėlį dažniau gimsta vyriškosios lyties kūdikiai. Šis reiškinys suprantamas, kaip gamtos būdas subalansuoti lyčių skaičių, nes vyrai yra linkę mirti anksčiau.

Vis dėlto, per amžius buvo siūlomos skirtingos kūdikių lyčių teorijos. Pavyzdžiui, Artistotelis galvojo, kad kūdikio lytį lemia vyro įsijautimas lytinio akto metu, tačiau kiti Senovės Graikijos filosofai teigė, jog tai yra kažkaip susiję su dešiniąja ir kairiąja kūno pusėmis.

XVIII amžiaus prancūzų chirurgas tvirtino, jog vyriškosios lyties kūdikio norintiems vyrams turėtų būti nupjauta kairioji sėklidė.

2009 metais atliktas tyrimas parodė, jog arčiau pusiaujo gyvenančios moterys yra labiau linkusios pagimdyti mergaitę.