Kiekvieną kartą pastojusi Sharon melsdavosi, kad šį kartą viskas būtų kitaip. Nėštumo metu ji jausdavosi puikiai, gimdymai taip pat praeidavo gerai. Tačiau po to viskas pakrypdavo bloga linkme.

Visi trys pirmi jos vaikai mirė per kelias valandas po gimimo ir niekas negalėjo paaiškinti, kodėl. „Prireikė daug laiko, kad atsigautume po pirmojo vaikelio netekties, o tada tai pasikartojo. Aš buvau sugniuždyta. Mane apėmė šokas“, - pasakojo Sharon.

Kai mirė ir trečiasis kūdikis, gydytojai pradėjo įtarinėti, kad jų mirtys nėra atsitiktinės. Tačiau genetiniai tyrimai nepateikė konkretaus atsakymo.

Tuo pat metu jos motina prisipažino, kad prieš gimstant Sharon, buvo pagimdžiusi tris negyvus kūdikius. Gydytojai nustatė, kad plačioje Sharon giminėje mirė dar aštuoni vaikai.

„Nežinojau savo motinos istorijos. Nebuvo jokio poreikio žinoti. Buvau vienintelis savo motinos vaikas. Manau, kad jos laikais žmonės nesipasakodavo savo bėdų“, - teigė ji.

Tuomet gimė Edwardas – ketvirtasis Sharon vaikas. Šį kartą gydytojai buvo geriau pasirengę galimoms problemoms. Per pirmąsias dvi paras Edwardui buvo suleisti vaistai ir perpiltas kraujas, kad jis išvengtų laktatinės acidozės – tam tikros kraujo užkrėtimo formos, nuo kurios mirė ankstesni kūdikiai. Po penkių savaičių Sharon ir jos vyrui Neilui medikai leido parsivežti Edwardą Kalėdoms į namus Sanderlande.

Edwardas gyveno. Nors jo sveikata dažnai būdavo prasta ir Sharon turėdavo jam skirti daug dėmesio, jis buvo linksmas, aktyvus berniukas. Sulaukus ketverių metų, jam prasidėjo priepuoliai. Būtent tada gydytojams pavyko diagnozuoti Edwardo – ir pačios Sharon – problemą.

Išstudijavę Sharon kūdikių istorijas, medikai nustatė Edwardui Leigh sindromą, kuris pažeidžia centrinę nervų sistemą. Jį sukelia defektai motinos mitochondrijose, kurios dažnai vadinamos ląstelių energijos gamintojomis.

„Diagnozė skambėjo keistai, bet man palengvėjo, kad pagaliau žinau atsakymą“, - pažymėjo moteris.

Tačiau gydytojai vilčių Sharon nesuteikė. Jie nurodė, kad Edwardo remisijos periodai gali būti ilgi, tačiau sveikata bet kuriuo metu gali sparčiai pablogėti. Maža to, pavojus numirti egzistuos per kiekvieną priepuolį, kuris gali tęstis ir kelias dienas.

„Sunku, kai trokšti turėti šeimą, galiausiai susilauki tokio kūdikio kaip Edwardas, ir gydytojai tau pasako, kad bet kuriuo momentu gali jo netekti“, - sakė Sharon.

Medikai tėvams pasakė, kad Edwardas gali išgyventi iki penkerių metų. „Tokiu atveju pasiduoti arba pradedi kovoti“, - sakė Sharon. Edwardas ir jo motina buvo kovotojai. Edwardas sulaukė pilnametystės ir mirė tik pernai, būdamas 21-erių.

Sharon ir Neilas toliau mėgino susilaukti sveiko kūdikio, tačiau nesėkmingai. Nors po Edwardo gimė dar trys vaikai, nė vienas jų neišgyveno ilgiau kaip dvejus metus. Kai 2000 metais nuo širdies smūgio mirė paskutinis jų vaikas, sutuoktiniai palaidojo savo viltis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)