Lundo universiteto mokslininkų grupė išsiaiškino, kad grėsmė turėti aukštą kraujo spaudimą didėjo viršijus daugiau nei vidutinę kasdieninę 60 decibelų normą, su kuria Vakarų Europoje susiduria maždaug vienas iš keturių žmonių.

Mokslininkai teigia, kad tikėtina, jog triukšmas sukelia stresą – ir galbūt miego problemas – lemiantį kraujospūdžio problemas.

Vis dėlto Didžiosios Britanijos ekspertai abejoja Švedijos mokslininkų išvadomis ir teigia, kad tokie faktoriai, kaip maistas ir rūkymas, yra daug svarbesni.

Mokslininkai išanalizavo 28 tūkst. žmonių anketas bei jų kaimynystėje automobilių keliamo triukšmo lygį ir nustatė, kad kai triukšmo lygis viršija 60 decibelų, aukšto kraujospūdžio atsiradimo rizika padidėja daugiau kaip 25 proc.

Kai triukšmo lygis yra daugiau kaip 64 decibelai, rizika susirgti hipertenzija padidėja daugiau kaip 90 proc. Vis dėlto mokslininkai sutinka, kad maži skaičiai šioje grupėje galėjo iškreipti tyrimo duomenis.

„Environmental Health Journal” žurnale paskelbtame straipsnyje teigiama, kad mokslininkų gauti tyrimo rezultatai kelia susirūpinimą, nes aukštas kraujospūdis didina širdies ligų ir insulto tikimybę.

Tačiau ši sąsaja nepasitvirtino vyresnių nei 60 metų amžiaus žmonių atžvilgiu. Mokslininkai teigia, kad taip nutiko dėl to, kad vyresni žmonės tapo nejautrūs triukšmui arba jau turėjo aukštą kraujo spaudimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją