Apie šį atradimą sakė Stevenas Klieweris ir Davidas Mangelsdorfas iš Teksaso universiteto Pietvakarių medicinos centro Dalase.

Eksperimentas parodė, kad laboratorinių pelių, kurioms buvo suleista hormono FGF21, gyvenimo trukmė pailgėjo maždaug trečdaliu.

„Matome, kad kalorijų apribojimo naudą galima pasiekti ir nebadaujant“, - teigė jie.

Šis hormonas gaminasi ir žmonių organizme. S. Klieweris mano, kad FGF21 gali pratęsti ir žmogaus sveiko gyvenimo periodą – laiką, kurį nugyvename sveiki.

Mokslininkai mano, kad šis hormonas prailgina gyvenimą, veikdamas tokius cheminių procesų takus kaip insuliną primenančio augimo faktoriaus – 1 takas, kuris skatina senėjimo procesus.

„Jis blokuoja augimo hormonus, kurie siejami su ligomis, įskaitant vėžį ir medžiagų apykaitos sutrikimus, todėl šie gyvūnai gyvena ilgiau“, - sakė S. Klieweris.

Eksperimento rezultatai intriguoja, nes su hormonu FGF21 jau atliekami klinikiniai bandymai gydant metabolinius sutrikimus. Taigi gali būti, kad jis virs vaistu ir bus prieinamas žmonėms, pažymėjo mokslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)