Kalbant apie su mityba susijusius kasdieninius pasirinkimus, dažniausiai žmonės vadovaujasi mitais. Dabar mitybos specialistai nusprendė jiems šiek tiek padėti – pakaks klaidžioti tamsybėse, skelbia canada.com.
1) Jūros druska sveikesnė nei įprasta
Mitas: nepaisykite rinkodaros skleidžiamo melo, esą jūros druska žymiai sveikesnė. Kaip teigia „Mayo Clinic“ specialistai, jūros druskos maistinė vertė lygiai tokia pati kaip įprastos, joje tiek pat natrio. Vadinamoji stalo druska labiau perdirbta, joje mažiau mineralinių medžiagų. Tačiau neretai ją gamintojai praturtina jodu, kuris būtinas sveikai skydliaukės veiklai.
Stalo ir jūros druskos skonis ir tekstūra gali skirtis, tačiau „Health Canada“ ekspertai sako, jog jų nauda ir žala vienoda. Žmonės nuo 14 iki 50 metų amžiaus, norintys sumažinti padidėjusio kraujospūdžio ir kitų ligų riziką, turi per parą suvartoti ne daugiau 2 tūkst. 300 miligramų druskos.
2) Austrės – galingas afrodiziakas
Tiesa - bent jau iš dalies. 2005 metais grupė Amerikos ir Italijos mokslininkų išsiaiškino, jog tam tikrose jūrų gėrybėse (tarp kurių ir austrėse) esančios amino rūgštys gali paskatinti lytinių hormonų gamybą. Be to, austrėse gausu dopamino, kuris stimuliuoja susijaudinimo centrą, esantį smegenyse – taip kyla seksualinis apetitas.
3) Rudasis cukrus vertingesnis nei baltasis
4) Mikrobangų krosnelė žudo maistingąsias medžiagas
Faktas. Šis teiginys tikrai teisingas kalbant apie vitaminą B12, sako mitybos specialistė Erin Enros. Šis vitaminas labai svarbus darniam organizmo darbui, jis atsakingas už raudonųjų kraujo kūnelių gamybą. Vitaminą B12 žmonės gauna iš augalinės kilmės produktų, tad specialistė paprasčiausiai pataria mikrobangų krosnelėje neruošti mėsos gaminių.
5) Ekologiškas maistas naudingesnis nei paprastas
Ir mitas, ir faktas. Viskas, pradedant dirvos kokybe, saulės šviesa, sėklų kokybe ir baigiant galvijų veisle, turi įtakos maisto maistinei vertei, sako „Dietitians of Canada“ specialistai. Organizacijos darbuotojų teigimu, taip yra todėl, kad visi šie veiksniai tyrimų metu dažniausiai ignoruojami, tad ir palyginti ekologišką ir neekologišką maistą praktiškai neįmanoma.
6) Negalima iš karto valgyti mikrobangų krosnelėje pagaminto maisto
7) Trijų sekundžių taisyklė nekenkia sveikatai
Faktas. Jeigu pasirenkate tinkamą maistą, tai gryna tiesa. Mančesterio Metropolitano universiteto mokslininkai tyrė įvairius produktus – jie aiškinosi, ar jie sveiki valgyti, jeigu nukrenta ant žemės, tačiau labai greitai pakeliami.
Apdoroti produktai, tokie kaip virtas kumpis, pasirodė neblogai, nes bakterijos paprasčiausiai neišgyvena sūriame ar saldžiame paviršiuje. Pakankamai saugu valgyti ir nuo žemės pakeltus sausainius, nes sausi produktai sunkiau įsisavina bakterijas.
8) Daugiagrūdžiai ir pilno grūdo produktai vienodai maistingi
9) Probiotikai – geros sveikatos garantas
Mitas. Probiotikai, kuriais praturtinami tokie produktai kaip jogurtas ir sūris – bakterijos, gerinančios virškinimą. Jie gali palengvinti dirglios žarnos sindromo simptomus, slopinti uždegiminius procesus ir išgydyti po antibiotikų vartojimo atsiradusias virškinimo problemas.