Sophie Murray iš Akringtono Lankašyro grafystėje susirgo pernai rugsėjį. Mergina skundėsi skausmais krūtinėje, jai taip trūko oro, kad negalėjo lipti laiptais.

Blekburno koronerio pavaduotojas Derekas Bakeris konstatavo, kad šešiolikmetė mirė nuo „giliųjų venų trombozės sukeltos plaučių embolijos“. Mirties priežastį tyrę pareigūnai išgirdo, kad paauglė vartojo kontraceptines tabletes „Microgynon“, kurių šalutinių poveikių sąraše minima padidėjusi trombozės, arba kraujo krešulių, rizika.

Gydytojas Richardas Prescottas tvirtina, kad geriamos kontraceptinės tabletės, kurias paauglė vartojo aštuonis mėnesius iki jos mirties, buvo „prisidedantis veiksnys“. Pasak mediko, tai buvo „didelis“ kraujo krešulys, jo skersmuo siekė 8 milimetrus. Medikas pridūrė, kad jeigu krešulys būtų aptiktas anksčiau, S. Murray būtų galima buvę duoti kraują skystinančių medikamentų ir ji būtų išgyvenusi.

Staigių ir netikėtų mirčių specialistė Joanna Birch tvirtina, kad giliųjų venų trombozė išsivysto tik šešioms iš 10 tūkstančių moterų. Tarp moterų, kurios kontraceptinių tablečių nevartoja, giliųjų venų trombozė išsivysto tik dviem iš 10 tūkstančių. Taigi, mirtini atvejai, pasak J. Birch, yra „labai reti“.

Susmukusią paauglę lapkričio 8 dieną šeimos namuose rado jos motina Shelley Chricton. S. Murray buvo nuvežta į Karališkąją Blekburno ligoninę, kur buvo konstatuota jos mirtis.

Motina mirties priežastį tyrusiems pareigūnams sakė: „Sophie buvo linksma, sveika ir neturėjo jokių sveikatos problemų iki rugsėjo 23 dienos, kai ėmė skųstis skausmais krūtinėje“. Moteris dukrą nuvedė pas gydytojus, kuriems ji skundėsi dusuliu, skausmais ir dilgsėjimu rankoje. Atlikus tyrimus merginai spalio 15 dieną buvo diagnozuota fizinio lavinimo sukelta astma ir buvo skirtas inhaliatorius.

Tai ne pirmas toks atvejis. Neseniai panašiomis aplinkybėmis mirė 21 metų Fallen Kurek, kurios plaučius mirtinas kraujo krešulys pasiekė praėjus vos 25 dienoms nuo kontraceptinių tablečių vartojimo pradžios.

Papildysime gydytojo komentaru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (654)