Spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad dėl galimo koronaviruso atvejo tiriamas dar vienas medikas.

„Vienas atvejis yra tiriamas. Kol kas dar nenorėčiau nieko komentuoti, kai turėsim patvirtinimą, tada pasakysiu“, – kalbėjo ministras.

Ukmergės ligoninė laukia žinių – dėl koronaviruso tiriama įstaigos darbuotoja

Kaip rašo „Ukmergės žinios, ketvirtadienio rytą tirtis dėl koronaviruso išvyko viena Ukmergės ligoninės darbuotoja.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas patvirtino, kad įtariant užkrėtimą, Ukmergės ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrius buvo uždarytas. Jame dabar atliekama patalpų dezinfekcija, o pacientai nepriimami.

D. Varnas sakė ligoninėje išsiaiškinęs, kad medikė pasijuto blogai, kelias dienas į darbą nėjo. Ketvirtadienį nutarė nuvykti išsitirti dėl koronaviruso.

Direktoriaus teigimu, medikė užsienyje pastaruoju metu nesilankė. Tikimasi, kad tyrimas nepasitvirtins. Pažadėjo, kai tik bus gautas atsakymas, apie jo rezultatus informuos visuomenę.

Šeimos gydytojai iš Vilniaus – virusas patvirtintas

Žiniasklaida anksčiau pranešė, kad koronavirusas diagnozuotas Vilniaus Šeškinės poliklinikos šeimos gydytojai.

Kaip skelbiama poliklinikos feisbuke, šiuo metu užsikrėtęs darbuotojas gydomas, jis yra izoliuotas.

Vėliau paaiškėjo, kad su gydytoja kontaktuoti galėjo 80 žmonių.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis: „Šeškinės poliklinikoje nustatytas koronaviruso atvejis šeimos gydytojai. Ji grįžo kovo 6 dieną iš Kubos. Dvi dienas ji dirbo, turėjo laisvadienį, ir dar dvi dienas dirbo. Tada pasijuto blogai ir į darbą nebenuėjo“, – sakė jis. P. Poderskis sakė, kad šiuo metu 5 su ja dirbę asmenys yra izoliuoti.

Pildoma

„Džiaugiuosi, kad jis pradėjo veikti, vilniečiai išbandė jį jau vakar, šiandien jis jau priiminėja žmones, kurie atvyksta užsiregistravę numeriu 1808, kauniečiai taip pat startavo, kiti miestai ruošiasi. Gerai, jei viskas gerai vyks, galbūt turėsime kitokią situaciją, – punkte apsilankęs kalbėjo ministras A. Veryga.

– Vakar bandžiau skaičiuoti pagal kitų šalių proporcijas, kiek tyrimų yra atlikta ir kiek iš jų yra nustatoma atvejų. Lietuvoje iš 100 atliktų tyrimų labai nedaug yra identifikuojama, nors mes ir tiriame tokius labai tikslinius, kur tikrai žinome, kad buvo kontaktas ar žmonės grįžo iš užsienio. Per porą dienų pamatysime, kokia ta situacija.“

Kiek punktas per parą galės atlikti tyrimų, priklausys nuo laboratorijų. Visoje Lietuvoje šiuo metu laboratorijos per parą gali atlikti apie 1500 mėginių.

„Žmonės, kurie čia atvyksta, vis tiek turi būti izoliavęsi. Nesvarbu, kad jie pridavė mėginį, grįžę namo jie negali nei į parduotuvę vaikščioti. Juo labiau, jei yra kažkokių abejonių dėl sveikatos, žmonės dabar net ir be tyrimų turėtų būti namuose“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, artimiausiomis savaitėmis paaiškės, koks yra tikrasis viruso plitimas. A. Veryga dar kartą primena, kad karantino metu reikia stengtis kuo rečiau išeiti iš namų ir vengti bet kokių kontaktų.

„Jei virusas pradės plisti šalies viduje, bus sudėtinga. Tada tiesiog testuosime, gydysime ir lauksime. Yra priimti sprendimai, kad žmonės, kuriems nereikia specialios medicinos pagalbos, galės būti gydomi ir namuose“, – kalbėjo ministras.

Mobilios patikros punktų bus 10. Ketvirtadienį 3 atidaromi Vilniuje, 1 Kaune. Klaipėda, Marijampolė, Alytus, Utena, Tauragė, Telšiai, Panevėžys ir Šiauliai taip pat turės mobiliosios patikros punktus. Pasak ministro, jie taip pat pasirengę, tačiau jiems tiesiog trūksta darbuotojų apmokymų, sakė A. Veryga. „Kai jie bus apmokyti, jie taip pat gaus leidimą pradėti tyrimus", – sakė ministras.

Šią savaitę laboratoriją turi pasiekti 10 tūkstančių tyrimams atlikti skirtų reagentų, kitą savaitę 20 tūkstančių.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šiandien, kovo 19 d., Lietuvoje patvirtinti du nauji koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Vienas pacientas grįžo iš Norvegijos per Latviją, kitas – iš Ispanijos. Jie šiuo metu izoliuoti ir gydomi Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Šiuo metu Lietuvoje yra nustatyti 36 koronaviruso atvejai.

Mobiliuosiuose punktuose pacientams bus imami ėminiai tyrimams dėl naujojo koronaviruso. Tokie punktai palaipsniui atsidarys įvairiose savivaldybėse, kurios užtikrins reikiamas sąlygas tokių punktų veiklai.

Vilniuje pradeda veikti mobilieji patikros punktai

Numatyta, kad žmogus, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu koronaviruso infekcijos atveju, pirmiausia turi skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Karštosios linijos konsultantas, įvertinęs paciento pateiktus duomenis, priims sprendimą, ar skambinantį žmogų tikslinga ištirti dėl koronaviruso infekcijos. Tuo atveju, jei žmogų bus nuspręsta tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobilaus telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina. Be to, bus klausiama, ar pacientas gali asmenine transporto priemone (pats ar būti atvežtas kito žmogaus) atvykti į mobilųjį punktą. Jei žmogus galės atvykti pats, su juo susisieks mobilaus punkto koordinatorius ir nurodys laiką ir adresą, kada jam tai padaryti.

Savarankiškai į mobilius punktus atvykę asmenys, neturintys SMS su koordinatoriaus nurodymais, nebus priimami.

Ar karantinas bus pratęsiamas?

Žurnalistai ministro pasiteiravo, jog sklinda kalbos, kad karantinas gali užsitęsti ir iki gegužės mėnesio. Nuo ko tai priklauso, kada tai bus svarstoma?

„Vyriausybės posėdyje, ateinančią savaitę, gali būti svarstoma dėl pratęsimo, – sakė A. Veryga. – Kiek tęsis (karantinas – „Delfi“), aš nedrįsčiau spėlioti, viskas priklausys nuo situacijos. Jeigu plitimas sustos, tai dar nereiškia, kad karantinas gali būti atšauktas.“

Ministras priminė, kad net ir Kinija krantino neskubėjo atšaukti, laukė, kol atvejų skaičius sumažėjo iki minimalių skaičių.

„Matysime pagal aplinkybes, kada tai įvyks“, – apie karantino trukmę kalbėjo A. Veryga.

Už tvarkos pažeidimus – atsakomybė

Užsiimant saviizoliacija namuose, žmogus turėtų būti atskirtas nuo šeimos narių ar kitų žmonių. Toks asmuo negali niekur vaikščioti, maistas jam turi būti pristatomas į namus, taip pat turėtų būti atskiras sanitarinis mazgas.

Už tvarkos pažeidimus gali būti taikoma ir baudžiamoji atsakomybė.

Paklausus, ar gali būti taip, kad bus sugriežtintos karantino sąlygos, ministras atsakė, kad tokia galimybė yra.

„Ispanai, prancūzai neleidžia žmonėms net į gatvę išeiti, jei tam nėra reikalo. Jei žmogus eina ne į parduotuvę ar į darbą, tai tokie pasivaikščiojimai kaip pas mus žmonės vaikšto parkuose, to daryti nebeleidžiama. Tai aš tikrai neatmesčiau, kad to neturėsime imtis ir Lietuvoje. Bet tai priklausys nuo situacijos“, – sakė A. Veryga.

Ministras taip pat pabrėžė, kad kai kurie žmonės nesupranta, kad šiuo metu susiburti į didesnes žmonių grupeles negalima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)