Kokia šiuo metu yra padėtis gydymo įstaigose ir kokie bus įgyvendinami sprendimai, siekiant sumažinti joms tenkančią mokesčių naštą, antradienį ryte žurnalistams pasakojo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ir viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Pirmąjį šių metų pusmetį teigiamą balansą turėjo 178, neigiamą – 56 gydymo įstaigos. Taigi dviejų trečdalių gydymo įstaigų balansas buvo teigiamas.

Vis tik pastaruoju metu maitinimo paslaugų kainos augo apie 20 proc., komunalinių – 55 proc. Taigi tam prireikė skirti papildomų lėšų. Iš viso vien komunalinėms išlaidoms padengti bus papildomai skirta 17 mln. eurų.

A. Dulkys pabrėžė, kad ministerija gydymo įstaigoms nepervedinėja pinigų gydymo įstaigoms, bet apmoka už suteiktas paslaugas, kurių kiekviena turi savo įkainį.

„Šiuo metu apie 75 proc. paslaugos kainos sudaro darbo užmokestis, apie 11–12 proc. sumos tenka vaistams ir kt., 3 proc. – komunalinėms paslaugoms ir 1 proc.– maitinimo paslaugoms apmokėti. Taigi didžiausias gydymo įstaigų sąnaudas sudaro darbo užmokestis, o komunalinės paslaugos – tik 3 proc.

Nuo sausio 1 d. buvome kiekvienam mėnesiui buvome numatę po papildomą 1 mln. eurų komunalinėms paslaugoms, tai reiškia, kad iš viso – 12 mln. eurų jau pasiekė gydymo įstaigas. Be abejo, niekas negalėjo pagalvoti, kad bus tai, kas prasidėjo šį rugpjūtį“, – pastebėjo A. Dulkys.

Arūnas Dulkys

Komunalinių paslaugų padidėjimo išlaidoms amortizuoti nuo spalio 1 d. bus skiriamas nebe papildomas 1 milijonas, bet 5 mln. eurų iš PSDF rezervo

Ministras tvirtino: „Reaguojant į situaciją žiemai gydymo įstaigose pagal turimą informaciją pasiruošta. Buvo perskaičiuoti paslaugų įkainiai. Po to perskaičiavimo 2022 m. gydymo įstaigas pasiekė papildomi 17 mln. eurų. Pagal šių dienų skaičiavimus jau iš karto planuojame skirti dar papildomų 20 mln. eurų. Kadangi situacija keičiasi, lapkričio 1 d. vėl tikrinsime, kokia situacija, ir žiūrėsime, ar reikia dar kartą perskaičiuoti įkainius“.

Anot A. Dulkio, dabar yra sudarytos visos sąlygos netaupyti nei medikų atlyginimų, nei paslaugų kokybės sąskaita.

Aušra Bilotienė-Motiejūnienė

A. Bilotienė Motiejūnienė pastebėjo, kad, efektyviai organizuojant darbą, gydymo įstaigoms galėtų sumažinti savo išlaidas 1–2 proc., kas sudarytų 80 mln. eurų lėšų, kurias galima sutaupyti.

Kartu iš PSDF rezervo už 2020 m. balandį –2021 m. gruodį stacionariai besigydžiusius COVID-19 pacientus bus skiriami papildomi 44 mln. eurų. Šie pinigai gydymo įstaigas pasieks jau šį mėnesį.

„Jau už spalį suteiktas paslaugas įstaigos gaus didesnes nei numatytos išmokas, taip pat papildomai gaus už COVID-19 išlaidas“, – žadėjo viceministrė, pridūrusi, kad gali būti, jog esant poreikiui bus skiriama dar daugiau papildomų lėšų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją