Nuo ryto iki pietų Vilniaus katedros aikštėje įsikūrusioje Nacionalinio kraujo centro (NKC) palapinėje gyventojai vos kelias sekundes trunkančio tyrimo metu galės profilaktiškai pasitikrinti gliukozės kiekį savo kapiliariniame kraujyje ir prireikus gauti rekomendacijas dėl tolimesnių tyrimų pas medikus.

Kaip sako NKC direktorius Daumantas Gutauskas, šia akcija norima atkreipti gyventojų dėmesį į tai, jog jei nėra tinkamos priežiūros ir nesitikrinama laiku, žmogui diabetas gali būti labai pavojinga ir daug komplikacijų sukelianti liga.

„Mes visada sakome, jog dovanoti kraujo yra daug pastangų nereikalaujantis darbas, tačiau šįkart norime parodyti, kad atlikus kraujo tyrimą išsitirti dėl cukrinio diabeto yra dar paprasčiau. Labai kviečiame tai padaryti, nes toks tyrimas trunka vos kelias sekundes, o ir procesas labai paprastas. Iš žmogaus piršto paimamas kraujo lašas, kuris uždedamas ant specialios juostelės. Tuomet specialus prietaisas – gliukomatis per kelias sekundes parodo atsakymą“, – tyrimo eigą nupasakojo D. Gutauskas.

Pasak Sveikatos apsaugos viceministrės Danguolės Jankauskienės, gyventojų įsitraukimas į profilaktikos programas vis dar yra nepakankamas, todėl ši ir panašios akcijos yra proga pasirūpinti savo sveikata ir užkirsti kelią gręsiančioms ligoms.

„Gyventojams suteikiamos galimybės pasitikrinti sveikatą net penkiose profilaktikos programose, jų apimtys yra plečiamos. Deja, iki galo nepasinaudojama jų galimybėmis, todėl atviros dienos gydymo įstaigose ir į viešąsias erdves persikėlusios patikros ne tik leidžia gyventojams patogiai pasitikrinti, nekeičiant įpročių, tačiau primena ir apie visų ligų prevenciją“, – teigia viceministrė.

„Cukrinis diabetas dėl mitybinių įpročių yra vienas sparčiausiai plintančių susirgimų, todėl kviečiu visus, kuriems rūpi jų ir artimųjų sveikata, trumpam tyrimui“, – priduria D. Jankauskienė.

Lietuvos diabeto asociacijos (LDA) prezidentė Vida Augustinienė pasakoja, jog kasmet organizuojamų akcijų metu maždaug nuo 8 iki 12 proc. arba dešimtadaliui besitikrinančių randamas padidėjęs gliukozės kraujyje kiekis. Tokiems žmonėms, anot jos, nedelsiant rekomenduojama kreiptis į gydytojus bei atlikti išsamesnius tyrimus.

„Sveiko žmogaus gliukozės kiekis kraujyje nevalgius svyruoja nuo 3,3 iki 5,5 milimolių litre (mmol/l). Tiesa, rodikliai priklauso ir nuo to, kada atliekamas tyrimas, kadangi pavalgius jie visada bus kitokie. Kai randama didesnė už normą kraujo gliukozė, žmonėms rekomenduojama nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad atliktų išsamius tyrimus dėl diabeto“, – aiškina V. Augustinienė.

„Gydymo įstaigoje tyrimas jau yra atliekamas kraujo veninėje plazmoje. Jei glikemija nevalgius nustatoma daugiau arba lygi 7 mmol/l, o praėjus 2 val. po 75 g gliukozės krūvio yra daugiau arba lygi 11,1 mmol/l, tuomet yra diagnozuojamas cukrinis diabetas“, – sako LDA prezidentė.

Ji priduria, kad bent kartą per metus tikrintis rekomenduojama visiems. Visgi, labiausiai susirūpinti turėtų tie, kuriems jau yra 40 metų. Taip pat tie, kurie turi didelį kraujo spaudimą, viršsvorį, padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje ar giminėje yra diabetu jau sergančių žmonių.

Tarptautinė diabeto federacija skaičiuoja, kad pasaulyje vienas iš dešimties suaugusiųjų serga cukriniu diabetu. Visgi yra ir labai daug tokių, kurie dar nežino, jog serga, kadangi nėra atlikę tam išsiaiškinti reikalingų tyrimų.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje 20–79 m. amžiaus gyventojų grupėje 1 tūkst. gyventojų tenka maždaug 186 diabetu sergantys žmonės. Cukrinio diabeto paplitimas šio amžiaus gyventojų grupėje yra 9,5 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją