Kali Hardig prieš aštuonias dienas buvo paguldyta į Arkanzaso vaikų ligoninę. Infekcinę ligą sukėlė mikroskopinė ameba pavadinimu Maegleria fowleri, kuri patenka į organizmą per nosį ir keliauja tiesiai į smegenis. Paprastai ja užsikrėsti galima maudantis šiltame gėlame vandenyje. Geriant užterštą vandenį šiuo parazitu užsikrėsti neįmanoma.

„Ši infekcija yra viena sunkiausių iš visų mums žinomų. Devyniasdešimt devyni procentai ja užsikrėtusių žmonių miršta“, - sako daktaras Dirkas Haselow iš Arkanzaso Sveikatos departamento.

Panašu, kad K. Hardig užsikrėtė Arkanzaso valstijos sostinėje Litl Roke esančiame vandens parke „Willow Springs“. Kitas to paties parazito atvejis buvo užfiksuotas 2010 metais ir tada jis buvo siejamas taip pat su „Willow Springs“.

„Remiantis dviem šios retos infekcijos atvejais, siejamais su tuo pačiu vandens telkiniu, Arkanzaso Sveikatos departamentas, siekiant užtikrinti visuomenės sveikatą ir saugumą, paprašė „Willow Springs“ savininką savanoriškai uždaryti vandens parką“, - teigiama departamento pranešime spaudai.

Pirmieji ligos simptomai pasireiškia nuo užsikrato patekimo į organizmą praėjus 1-7 dienoms: skauda galvą, pakyla temperatūra, pykina, vemiama, sustingsta sprandas.

Vėliau žmogus sutrinka, pradeda stokoti dėmesio žmonėms ir aplinkai, praranda pusiausvyrą, prasideda traukuliai ir haliucinacijos. Pasireiškus simptomams, liga ima progresuoti labai greitai ir dažniausiai baigiasi mirtimi per vieną-dvylika dienų.

Ši liga pasitaiko itin retai. Nuo 2001 iki 2010 metų Jungtinėse Valstijose buvo užfiksuoti 32 jos atvejai, dauguma jų – šalies pietrytinėje dalyje.

Štai keletas patarimų, padėsiančių sumažinti šios infekcijos riziką:
- Venkite maudynių gėlame vandenyje, kai vanduo labai šiltas ir nusekęs.

- Apsaugokite nosies landas – naudokite tam skirtus segtukus.
- Maudydamiesi gėlame šiltame vandenyje, stenkitės nedrumsti dugne esančio dumblo.
- Jeigu drėkinate ar skalaujate savo sinusus, tam naudokite distiliuotą arba sterilų vandenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)