Bendrovė „Merck“ pateikė paraišką dėl molnupiraviro, kuris, kaip ji pranešė anksčiau šį mėnesį, 50 proc. sumažino hospitalizacijos atvejų skaičių.

Bendrovė teigė, kad bendradarbiauja „su reguliavimo agentūromis visame pasaulyje ir teikia paraiškas, siekdama ateinančiais mėnesiais skubos tvarka įteisinti vartojimą arba leidimą prekiauti.“

„Dėl ypatingo šios pandemijos pavojaus turime veikti beprecedentės skubos tvarka“, – pareiškė „Merck“ generalinis direktorius Robertas Davisas.

„Būtent tai ir padarė mūsų komandos, pateikdamos FDA paraišką dėl molnupiraviro per 10 dienų nuo duomenų gavimo“, – pridūrė jis.

Molnupiraviras

„Merck“ partnerės „Ridgeback Biotherapeutics“ vadovė Wendy Holman paraišką pavadino „svarbiu žingsniu siekiant, kad molnupiraviras taptų prieinamas žmonėms, kuriems geriamasis antivirusinis vaistas gali būti naudingas, nes jį galima vartoti namuose netrukus po COVID-19 diagnozės nustatymo.“

Vėlyvosios klinikinio tyrimo stadijos metu „Merck“ ir „Ridgeback“ įvertino maždaug 770 pacientų duomenis. Maždaug pusė jų gavo penkių dienų tablečių kursą, o kiti – placebą.

Visiems pacientams buvo laboratoriškai patvirtintas COVID-19, kurio simptomai pasireiškė per penkias dienas nuo jų priskyrimo atitinkamoms grupėms.

Iš molnupiravirą gavusių pacientų 7,3 proc. buvo hospitalizuoti iki 29 dienos, palyginti su 14,1 proc. pacientų, gavusių placebą – santykinė rizika patekti į ligoninę sumažėjo maždaug 50 proc.

Buvo teigiama, kad vaisto veiksmingumas yra pakankamai geras susirūpinimą keliančioms atmainoms, įskaitant delta, gydyti, o vaisto saugumo rodikliai – geri.

Ekspertai teigė, kad tai nėra stebuklingas vaistas ir turėtų papildyti vakcinas, o ne jas pakeisti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)