Daugelis moterų nenori pakaitinės hormonų terapijos, nes baiminasi, kad ji gali padidinti krūties vėžio ir širdies ligų riziką.
Tyrimą atlikę amerikiečių mokslininkai mano, kad numetus svorio sumažėja tam tikrų hormonų, sukeliančių nemalonius menopauzės simptomus, lygis. Antsvorio turinčių moterų organizmuose išsiskiria daugiau estrogeno, kuris ir skatina karščio priepuolius bei naktinį prakaitavimą.

Tyrime dalyvavo 17473 menopauzę išgyvenančios moterys. Nei vienai jų nebuvo taikoma pakaitinė hormonų terapija. Tyrimo dalyvėms buvo skirta mažai riebalų turinti dieta – jos valgė daržovės, vaisius, rupių miltų duoną, košes, ryžius ir makaronus.

Tos, kurios atsikratė bent penkių kilogramų, džiaugėsi susilpnėjusiais menopauzės simptomais visus ateinančius metus, ko negalima pasakyti apie mažiau antsvorio atsikračiusias ar visai svorio nenumetusias tyrimo dalyves.

Pakaitinės hormonų terapijos saugumu buvo suabejota 2002 metais, kai aptikta sąsajų su krūties vėžio rizika. Jau kitais metais Didžiojoje Britanijoje šią terapiją pasirinkusių moterų skaičius sumažėjo perpus iki vieno milijono. Nors ekspertai toliau ginčijasi dėl šių sąsajų, dauguma moterų nepatikliai žiūri į minėtą terapiją.

Dar vienas tyrimas atskleidė, kad pora taurių vyno per dieną gali užkirsti kelią kaulų retėjimui, kuris irgi traktuojamas kaip menopauzės simptomas. JAV Oregono valstijos universiteto mokslininkai nustatė, kad osteoporozės rizika išauga tuo atveju, jeigu moterys visiškai atsisako alkoholio.

Tyrime dalyvavo 40 menopauzės amžiaus moterų, saikingai vartojančių alkoholį. Jos buvo paprašytos dvi savaites visiškai negerti svaiginamųjų gėrimų. Paaiškėjo, kad per tą laiką jų kaulai dar labiau išretėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)