Pagal vienam asmeniui tenkantį gryno alkoholio kiekį Lietuva viena pirmaujančių šalių Europoje, o šis regionas užima lyderio poziciją visame pasaulyje.

Nacionalinės sveikatos tarybos nariai atkreipia dėmesį, kad pagrindiniais alkoholio kontrolės programos vykdytojais paskirtos Sveikatos apsaugos ministerija bei Valstybės tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba. Tačiau rengiant ir priimant sprendimus dėl Alkoholio kontrolės įstatymo, dominuojantis vaidmuo tenka Ūkio ministerijai.

„Valstybės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybą jau antrą kartą ruošiamasi naikinti, kaip neparankią instituciją. Pabrėžtina ir tai, kad, svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, pagrindiniu komitetu Seime skiriamas ne Sveikatos reikalų, o Ekonomikos komitetas“, - akcentuojama NST pranešime.

Tarybos teigimu, gyventojų pajamos auga sparčiau nei alkoholinių gėrimų kainos, todėl šio produkto prieinamumas ir vartojimas didėja.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, susirgimų alkoholinėmis psichozėmis skaičius per pastaruosius 8 metus išaugo beveik dvigubai. Ypatingą susirūpinimą kelia didėjantis vaikų ir jaunuolių girtavimas.

Siūlo didinti svaigalų kainas

Nacionalinė sveikatos taryba akcentuoja tiesioginį ryšį tarp alkoholio suvartojimo ir mirčių rodiklių. Savivaldybėse, kur paplitę lėtinio alkoholizmo reiškiniai, pasitaiko daugiau nelaimingų atsitikimų ir traumų, o ypač eismo įvykių, kurios sukėlė neblaivūs asmenys.

2005 metais, palyginti su 2000-aisiais, dėl išorinių priežasčių mirusių žmonių skaičius padidėjo beveik 9 procentais, beveik 3 kartus daugiau žmonių sušalo, 15,1 proc. daugiau žuvo transporto įvykiuose, 7,7 proc. daugiau paskendo ir net 40 proc. daugiau mirė apsinuodiję alkoholiu ir nuo ligų, kurias sukėlė alkoholis.

NST siūlo iš esmės sugriežtinti alkoholio kontrolę, be kompromisų ir ryžtingai taikyti mokslo patvirtintas bei daugelio šalių praktikoje plačiai naudojamas efektyviausias priemones: riboti jo pasiūlą ir prieinamumą, alkoholinių gėrimų pardavimo vietas bei laiką, didinti kainas.

Dar vienas NST siūlymas - didinti vartotojų minimalaus amžiaus cenzą, uždrausti bet kokią alkoholio reklamą, kuriai 2006 metais Lietuvoje išleista 363,6 mln. litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją