Klininkų neurochirurgai sako, jog šįmet per vėsų birželį nelaimingų šuolininkų į vandenį turėjo mažiau, tačiau šventinį liepos savaitgalį jų padaugėjo – vienuolikai vyrų prireikė medikų pagalbos.

„Dar vaikų skyriuje yra tokie paaugliai 16–17 metų. Mano žiniomis, jų yra trys. Tai iš viso 14. Todėl bijau, kad ta liūdna statistika, kuri mus lydi eilę metų, bus pasiekta ir šįmet – per 20 tokių pacientų“, – sako Kauno klinikų Stuburo neurochirurgijos skyriaus vadovas dr. Bronius Špakauskas.

Įkaušęs jaunas vaikinas – tokį mėgėjo pašokinėti ant galvos į vandenį portretą piešia medikai. Nardymo traumas beveik išimtinai patiria vyrai, trečdalis jų lieka neįgalūs.

„Pirmiausia yra keistas mūsų žmonių požiūris, savisaugos instinkto neturėjimas, agresija, nesaugojimas ir kitų, ir netgi savo gyvybės“, – teigia dr. B. Špakauskas.

„Šokite į vandenį, nusisukite sprandą ir jūs turėsite beprotiškai fantastiškai linksmą ir aktyvų gyvenimą, nes reikės išmokti valgyti, rengtis, šaukštą laikyti, nusišlapinti, pasituštinti kitaip, galų gale reikės išmokti judėti, laikyti pusiausvyrą“, – perspėja A. Kalvėnas.

Neurochirurgas sako, kad jo kolegos iš Vakarų Europos, Amerikos ar Australijos pašiurpsta išgirdę, kiek daug vyrų Lietuvoje susižaloja šokinėdami į vandenį žemyn galva.