Jos tikslas yra atkreipti visuomenės dėmesį į nereikalingo šio vaisto vartojimo pasekmes, skatinti atsakingą ir tinkamą jo vartojimą.

Higienos instituto Visuomenės sveikatos technologijų centro vyriausiasis specialistas Kęstutis Rudaitis „Žinių radiją“ patikino, jog didžiausia problema šiandien yra netaisyklingas antibiotikų vartojimas.

„Kadaise antibiotikas buvo laikomas vaistu nuo visų ligų, tačiau praėjus keliems dešimtmečiams pastebėta, kad bakterijos, kurias norima sunaikinti tapo atsparios sukurtam vaistui. Ir dėl neteisingo vartojimo šiai dienai stebimos būtent tų atsparių bakterijų augimo tendencijos. Todėl nuolat kalbame, jog antibiotikus reikia vartoti teisingai ir taisyklingai“,- sakė K.Rudaitis.

Pasak specialisto, jau yra registruojami tokie atvejai, kuomet į ligoninę patenka pacientai, kurie turi tam tikrą infekciją, nustatomas tos infekcijos sukėlėjas ir pasirodo, jog jis atsparus visiems žinomiems antibiotikams.

Todėl K.Rudaitis siūlo neužsiminėti taip Lietuvoje populiaria savigyda ir negerti antibiotikų be gydytojo paskyrimo. Juk ne paslaptis, kad tautiečiai šių vaistų kažkokiu būdu gauna, nors teigiama, kad šie parduodami tik su receptu.

„Reikia juos vartoti pagal indikacijas ir taip kaip paskyrė gydytojas. Taip pat labai žalinga vartoti pasijutus geriau“,- įspėjo specialistas.

Kitu atveju, jo teigimu, tai gali sukelti šalutinius poveikius.

„Jau dabar stebimos alergijų tendencijos, odos bėrimai, ilgai vartojant antibiotiką organizme gali pritrūkti vitamino B“,- pažymėjo K.Rudaitis.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis 6.05 val. Visą laidos įrašą klausykite čia