„Paprastos tuberkuliozės atvejų turime pakankamai nedaug, o turime labai daug užleistų ir atsparių atvejų. Ta dalis yra didžiausia Lietuvos problema“, - trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje, skirtoje Pasaulinei tuberkuliozės dienai, sakė viceministras.

Daugiausia užleistos ligos atvejų - tarp socialinės rizikos grupei priklausančių asmenų.

„Socialiai pažeidžiami asmenys, kurie gydosi arba pradeda gydytis, tačiau po kurio laiko dėl įvairių priežasčių tą gydymą nutraukia ir tuo būdu išsivysto atsparus vaistams atvejis. Antrąkart gydant būna sudėtingaiu pasiekti norimą rezultatą“, - kalbėjo E.Mačiūnas.

Viceministras pabrėžė, kad užleistos tuberkuliozės gydymas kainuoja tūkstančius kartų daugiau negu pirmąkart susirgusiųjų šia liga gydymas. Pastarųjų gydymo kurso kaina siekia 200-300 litų.

„Visi turime akcentuoti, kad jeigu gydosi, turi gydytis iki galo“, - teigė jis.

Kasmet pirkti vaistams nuo tuberkuliozės išleidžiama apie 2,5 mln litų. Pirminei ligos formai gydyti skirti vaistai kainuoja pigiau nei reikalingi užleistai ir atspariai.

Lietuvoje sergamumas tuberkulioze siekia 47,5 atvejo iš 100 tūkst. gyventojų. Lietuva patenka į rizikos šalių grupę. Joje yra šalys, kuriose šis rodiklis yra didesnis nei 40.

Pernai Lietuvoje pirmąkart tuberkulioze susirgo 1430 žmonių.

Kovo 24 dieną minima Pasaulinė tuberkuliozės diena.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)