Paukščių gripo (H7N9) potipis anksčiau buvo diagnozuojamas tik paukščiams, tačiau 2013 m. kovą Kinijoje užfiksuoti pirmieji žmonių susirgimo atvejai. Nuo tada užregistruota beveik 500 žmonių susirgimo atvejų. Daugelis užsikrėtusiųjų – iš Kinijos. Iki šiol nuo viruso mirė 182 žmonės.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis atkreipia dėmesį, kad pernai ir šiemet skirtingų potipių paukščių gripo protrūkiai užregistruoti keliose Europos valstybėse (Olandijoje, Anglijoje, Vokietijoje, Bulgarijoje) ir Izraelyje, tačiau žmonių susirgimų šiose šalyse neužfiksuota.

Keliaujant į Kiniją, Pietų Korėją, Japoniją, Egiptą, Libiją, būtina laikytis ypatingų atsargumo priemonių, nes čia paukščių gripas sparčiai plinta, be to, užsikrečia žmonės.

„Nereikėtų lankytis paukštynuose, paukščių turguose ar vietose, kur skerdžiami sparnuočiai. Rekomenduojama vengti sąlyčio su bet kokiais paviršiais, užterštais naminių ar laukinių paukščių ir kitų gyvūnų ekskrementais. Keliautojai taip pat turėtų dažnai plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, laikytis maisto saugos ir maisto higienos taisyklių“, - pabrėžia M.Masiulis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)