Septyni gydytojai - veido ir žandikaulių chirurgas Polas Bertinas, galvos ir kaklo chirurgai Edvardas Fainas, Deividas Stepnikas, LOR chirurgė Džulė Redan, oftalmologas Richardas Statesiras, terapeutė Džiordžija Vartorela ir profesorius Džeris Goldbergas pratęsė dešimtą Vilties partnerystės misiją.

Didžioji dalis šių medikų Klaipėdoje savanoriškai dirba jau ne pirmą kartą, o profesorius Dž.Goldbergas, buvęs vienas šios partnerystės pradininkų, čia atvyko jau devintą kartą.

Kolegos iš Amerikos kartu su Klaipėdos ligoninės gydytojais operuoja trijose operacinėse iš karto.

Vienoje jų atliekamos veido ir žandikaulių operacijos, antroje - galvos ir kaklo bei plastinės, trečiojoje - skydliaukės operacijos.

Klaipėdos ligoninės chirurgas Algis Šlepavičius pasakojo, kad šiemet planuojama atlikti 6 skydliaukės operacijas. Ankstesniais metais kolegų iš Amerikos vizito metu kartu buvo operuojamas skydliaukės vėžys. Šiemet daugiau dėmesio skiriama, kaip išoperuoti strumą, paliekant kuo mažesnius ir estetiškesnius randus.

Ligoninės Galvos ir kaklo chirurgijos departamento vadovė Rasa Babičenko sakė, kad, kaip ir kasmet, šiemet kartu su amerikiečiais bus atliekamos žandikaulių operacijos, kurių metu nevienodai išsivystę žmogaus žandikauliai suvienodinami. Vaikams daromos ir nesuaugusių lūpų bei gomurio operacijos. Pasak medikės, joms dažniausiai atrenkami vaikai iš Vaikų namų arba šeimų, kurios negali sau leisti prabangos tokias operacijas atlikti plastinės chirurgijos centruose. Ausų, nosies, gerklės chirurgai atlieka nosies pertvaros, ryklės plastines operacijas.

Kasmet pavasario pabaigoje ar vasaros pradžioje savo atostogų sąskaita į Klaipėdą atvykstantys ir nemokamai padedantys garsiausi Amerikos chirurgai sako, kad jiems smagu čia sugrįžti dar ir dar kartą. Jie teigia čia matą pažangą ir džiaugiasi, kad visi ligoninės vadovų planai sugrįžus po metų jau būna išsipildę. Seniau į Klaipėdą chirurgai iš Klyvlendo atsiveždavo didžiulę medikų komandą - savo slaugytojas, instrumentatores, anesteziologus. Dabar jau visų jų pagalbos nebereikia, nes ligoninės medikai pagal savo profesionalumą atitinka pasaulinį lygį.

Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis sako, kad Vilties partnerystė šalyje yra vienintelis taip ilgai gyvuojantis tarptautinis projektas.

Per Vilties partnerystės dešimtmetį ligoninėje atlikta per 200 bendrų operacijų, konsultuota per tūkstantį ligonių, įsisavinta nemažai naujų operacijų ir naujų jų atlikimo technikų. Šios partnerystės dėka prieš ketverius metus Klaipėdos ligoninė pirmoji šalyje įsigijo įrangą ir pradėjo telemedicinos erą. Buvo įrengtas teletiltas, kuriuo medikai konsultuojasi su kolegomis Amerikoje.

Per 10 metų iš Klyvlendo į Klaipėdos ligoninę atvyko ir savo žiniomis dalijosi 44 įvairiausių sričių specialistai - reabilitologai, neurologai, pilvo chirurgai, okulistai, LOR chirurgai, plastikos chirurgai, anesteziologai, terapeutai, pediatrai, kardiologai, slaugytojos. Klyvlende tobulinosi penki Klaipėdos ligoninės medikai.