Pacientų antplūdis prasidėjo iškart po vidurnakčio


Po švenčių atsikvėpti medikai dar nespėjo – padidėjęs pacientų srautas į ligonines plūdo dar ir sausio 2-ąją dieną. Medikai viliasi, kad ateinančiomis dienomis tokia situacija nurims.

„Matysime, jeigu neprisnigs, neprišals ir nebus slidu“, – teigė vienas jų.

Vieni pacientai į ligonines vyksta dėl patirtų traumų, kiti – tiesiai nuo vaišių stalo. Būta ir tokių, kurie šventė iki pat paskutinės minutės ir ypač sočiai.

„Alkoholio vartojimas, plius riebus maistas ar kažkokie grybai, ar dar kažkas – ir ta kombinacija tikrai sukelia pilvo skausmus. Dalis pateko dėl kasos uždegimo, dalis dėl tiesiog sudirginto skrandžio, to vadinamo gastrito. Kai kurie buvo konsultuoti ir paleisti namo, paskyrus gydymą, o kai kuriuos teko ir guldyti“, – dalijosi Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės skubiosios pagalbos skyriaus vedėjas Paulius Uksas.

Paulius Uksas

Medikai sako, kad maratonas prasidėjo iškart po vidurnakčio.

„Per pirmą valandą sulaukėme 10 žmonių, o pirmas jų užsiregistravo po 12:05 ir buvo pas traumatologus. Kiti jau pateko dėl galvos sumušimų. Per naktį, nuo 00:00 valandos iki 8 ryto užregistravome 60 žmonių, kas šiaip nėra įprasi skaičiai“, – pasakojo P. Uksas.

Pacientų Naujųjų naktį sulaukta net trečdaliu daugiau nei įprastą dieną.

„Daugiausia vyrauja traumos – buvo sumušimai, kritimai, galvos žaizdos, nosies traumos“, – teigė Vilniaus universitetinės ligoninės skubiosios pagalbos skyriaus vedėjas.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės skubios pagalbos skyrius

Traumos gis ilgai, o liūdniausia tai, kad kas trečias pacientas – neblaivus. Vis dėlto, pasak P. Ukso, šioje vietoje situacija išliko pakankamai rami.

„Kad jie būtų gydyti reanimacijoje ar patektų į reanimaciją – tokių nebuvo, tad rekordų turbūt nepamušėme“, – teigė jis.

Nesusimąsto apie alkoholio daromą žalą


Jeigu metus pavyko pradėti saugiai, bet vis tiek jaučiatės prastai – specialistai sako, kad tai gali būt būtent dėl alkoholio.

„Nėra taip, kad kelias dienas intensyviai vartojai, vieną dieną nebevartosi ir viskas pasibaigs. Ne – yra kelių dienų poveikis“, – aiškino Nacionalinio kraujo centro direktorius Daumantas Gutauskas.

Daumantas Gutauskas

Jis paaiškino, kokia alkoholio žala yra daroma sveikatai, apie kurią, keldamas taurelę, susimąsto retas.

„Tai veikia mūsų kaulų čiulpus ir dėl to jie pradeda gaminti šiek tiek mažiau eritrocitų. Eritrocitai yra gyvybiškai labai svarbūs – jie mūsų organizme perneša deguonį ir maitina mūsų organizmą. Taip pat, kaulų čiulpai stabdo ir leukocitų gamybą, dėl ko mūsų kūnai ir mes patys tampame mažiau atsparūs infekcijoms, virusams ir greičiau galime tiesiog užsikrėsti“, – teigė D. Gutauskas.

Anot pašnekovo, žalos organizmui nepadaro tik 20 mililitrų per dieną, bet ne daugiau. Tiesa, dėl šios priežasties ypatingai svarbu atsakingai patikrinti ir norinčius tapti kraujo donorais.

„Kraujo negalima dovanoti apsvaigus“, – tvirtino D. Gutauskas.

Direktorius sako, kad tai sukontroliuoti – gydytojų užduotis, tačiau yra pasitikima ir žmonių sąmoningumu.

„Tikrai pacientai gali likti ramūs, nes alkoholio paveiktas kraujas tikrai ligoninėse niekam nebus supiltas“, – užtikrino jis.

Saugumo per šventes trūko ir vaikams

Nemažai darbo per šventes teko ir Vaiko teisių apsaugos tarnyboms.

„Buvo pranešimai dėl galimo smurto prieš vaiką. Atvykus, buvo nustatyta, kad tai yra paauglys, kuris taip pat yra išgėręs“, – teigė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Ilma Skuodienė

Vaiko teisės per Naujųjų sutikimą gavo net 388 pranešimus. Tai yra beveik tiek pat, kaip ir per Kalėdas.

„Į 90 pranešimų reagavome kartu su policija. Dalis pranešimų atėjo per bendrą pagalbos telefoną, dalis per policiją, kita dalis – kaimynai, artimi giminaičiai. Smurto prieš vaikus buvo, reikėjo vaikams užtikrinti saugią aplinką“, – teigė I. Skuodienė.

Saugią aplinką teko užtikrinti 123 vaikams.

„Tai lemia besaikis alkoholio vartojimas, kada tikrai tėvai yra apsvaigę nuo alkoholio, nuo kitų medžiagų ir tikrai negali pasirūpinti savo vaikais, ir ypatingas dėmesys yra skiriamas mažamečiams vaikams“, – teigė I. Skuodienė.

Nors šventės praėjo intensyviai, vis dėlto, specialistai džiaugiasi, kad nei vienam vaikui jos nesibaigė tragiškai. Sunkiai traumuotų ar alkoholio padauginusių vaikų – laimei, nesulaukė ir Santaros klinikos.

Visą reportažą rasite LNK portale: