R. M. Bentley buvo plaukikė, užaugino penkis vaikus, padėjo vyrui prekiauti maisto parduotuvėje ir išgyveno iki 99 metų. Po jos mirties studentai pamatė, kad visi vidaus organai, išskyrus širdį, buvo ne savo vietose, informuoja theguardian.com.

Šis retas atvejis buvo pristatytas anatomų konferencijoje JAV. Ši istorija ypač stebina todėl, kad moteris tiek ilgai gyveno. Gimę su genetiniu pokyčiu situs inversus su levokardija (kai širdis yra kairėje pusėje) žmonės dažnai serga širdies ligomis ir kitokiomis ligomis, teigė Oregono sveikatos ir mokslo universiteto (USMU) atstovai.

Atradimas buvo padarytas Portlando universiteto anatomijos dėstytojo Camerono Walkerio paskaitoje – pernai jos metu studentai apžiūrinėjo mirusiosios širdį. Jie pamatė, kad kraujagyslės šiame kūne kitokios. Atvėrę pilvo ertmę, jie išvydo, kad visi vidaus organai yra priešingose pusėse, o širdžiai padėdavo neįprastai išsidėsčiusios kraujagyslės.

Pasak C. Walkerio, visus apėmė ir smalsumas, ir nustebimas, „taip pat kilo noras giliau patyrinėti šią medicinos mįslę – veikiau stebuklą – kuris iškilo priešais mus“.

Pasidomėjęs žmonių su situs inversus gyvenimo trukme, C. Walkeris sužinojo, kad ilgiausiai toks asmuo, bent jau oficialiais duomenimis, išgyveno iki 73 m.

R. M. Bentley šeimos nariai nežinojo apie ligą, kuri, medikų teigimu, pasitaiko tik vienam iš 22 000 naujagimių.

Regis, pati moteris irgi nieko nežinojo. R. M. Bentley gyveno Molalos miestelyje, apie 40 km į pietus nuo Portlando. Moteris gyveno įprastą daugeliui žmonių gyvenimą, vienintelis dalykas, kuriuo, dukters Louise Allee teigimu, skundėsi, buvo artritas.

Tiesa, situs inversus požymių būta. Kai R. M. Bentley buvo kiek daugiau nei 50 metų, jai atliko histerektomiją (gimdos šalinimo operaciją). Medikai tuo pačiu norėjo pašalinti ir apendicitą, bet jo nerado, sakė Louise Allee.

Kai maždaug po dešimties metų moteriai atliko tulžies pūslės šalinimo operaciją, gydytojai pamatė, kad tulžies pūslė yra priešingoje nei turėtų būti pusėje. Duktė pasakojo: „Niekas nieko nesakė. Ją apžiūrėjo, atliko laboratorinius tyrimus, padarė nemažą pjūvį. Atrodo, turėjo kažką pasakyti, bet nepasakė.“

R. M. Bentley sutiko po mirties atiduoti savo kūną tyrimams SMU – vieninteliam akademiniam sveikatos centrui Oregone.

Walkeris teigė: „Tai reikšmingas atvejis, kuris suteikia mums galimybę kalbėti apie tai, kaip ateityje medikams svarbu atkreipti dėmesį į subtilias anatomijos variacijas, ne vien tik į ryškius anatomijos nukrypimus, t. y. jie turėtų kiekvieno paciento atvejį laikyti individualiu. Kaip sakoma – nespręsk apie knygą vien iš jos viršelio, visada apžiūrėk, įsigilink į tai, su kuo susidūrei, prieš kalbant apie gydymą.“

Pasak Louise Allee, mama džiaugtųsi, žinodama, kad padovanotas kūnas suteikė žinių studentams: „Ji būtų labai patenkinta, sužinojusi, kad galėjo prisidėti prie edukacijos neįprastu dalyku. O dėdei Jamesui (kuris mirė prieš 15 metų) būtų patikę ją dėl to erzinti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)