Prietaisą sėkmingai implantavo aviai. Mokslininkai džiaugiasi sėkme ir tikisi per trejus metus pradėti bandymus su žmonėmis, informuoja sciencealert.com.

Prietaisas veikia iki 10-ies metų, jis mažesnis, jį lengviau implantuoti ir išimti nei dabartines dirbtines širdis.

Ši širdis – gana paprastas prietaisas, pagamintas iš dviejų besisukančių titano siurbliaračių (diskų), pritaisytų ant vieno rotoriaus. Diskai per minutę apsisuka 2 000 kartų ir išpumpuoja įtekantį kraują per kitą prietaiso galą (ankstesni prietaisai buvo mažiau pažangūs – juose kraują pumpuodavo balionėlio pavidalo maišeliai).

Kadangi juda tik viena prietaiso dalis, – besisukantys diskai, – maža tikimybė, kad prietaisas susidėvės ar suges. Dirbtinę širdį implantavo aviai sausį, kol kas ji kuo puikiausiai funkcionuoja – avis gyva ir sveika.

Tyrėjai pademonstravo, kad prietaisas veikia. Idėja perspektyvi, dabar beliko prietaisą patobulinti, kad būtų galima jį implantuoti žmogui. Mokslininkai tikisi parengti žmogui tinkamą dirbtinę širdį per trejus – penkerius metus.

JAV ir Europoje širdies veiklos sutrikimų turi daugiau nei milijonas žmonių, tad mokslininkų atradimai džiugina, ypač turint omenyje, kad širdies donorų per metus būna apie 4 000.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)