„Susirinko gal 100–200 žmonių. Vadovo paprašėme nedalyvauti, (…) ką išgirdome, tai tikrai linko ausys – daug žmonių drąsiai pasisakė apie blogą psichologinį klimatą, apie išeinančius ir dar planuojančius išeiti gydytojus. (…) Žmonės skundėsi dėl nežinojimo tvarkų, už ką mokama, dėl neapmokėtų pavadavimų, didėjančio darbo krūvio – nes kiti medikai išeidinėja iš darbo, taip pat dėl atlyginimų“, – darbuotojų išsakytas problemas Eltai vardijo A. Matulas.

„Ir dėl skambinėjimo į namus po darbo valandų atsiskaitinėti už budėjimus. (…) Kai kurie slaugytojų padėjėjai darbo metu turi indus plauti, grindis valyti ir už tai papildomai jiems nemoka. Kai kurie skyrių vedėjai dirba per 2 skyrius ir dar kuruoja nelogišką skaičių rezidentų“, – pridūrė Seimo narys.

Anot jo, darbuotojai įvardijo ir ligoninės vadovo trūkumus.

„Daug darbuotojų paminėjo įstaigos vadovą kaip gerą katedros vadovą, bet pripažino, kad galbūt trūksta tam tikros vadybos patirties ir gebėjimo suvokti ir išklausyti darbuotojus“, – sakė parlamentaras.
Tuo metu susitikime su ligoninės vadovu dalyvavę Sveikatos reikalų komiteto nariai ir kitos institucijos išgirdo apie visai kitokią ligoninės realybę – esą ligoninėje teigiamai ir palankiai vertinamas tiek bendras klimatas, tiek vadovo darbas.

„Nežinome, iš kur tokie skaičiavimai ir tokie duomenys, nes mes girdėjome visai kitokius dalykus. (…) Vadovas daug dalykų paneiginėjo, sakė, kad anksčiau ligoninė dirbo blogai, o dabar ji pagerėjo, bet žmonės nesugeba to suprasti. Bet nemažai dalykų neatitiko to, ką kalbėjo darbuotojai“, – pasakojo konservatorius.

„Už blogėjantį klimatą atsakingi yra ligoninės vadovai, steigėjas – (Sveikatos apsaugos – ELTA) ministerija. (…) Pamačius tokį darbuotojų nusiteikimą ir kai ne vienas išsakė, kad galvoja apie išėjimą – tokio lygio ligoninė tiesiog sėdi ant parako statinės“, – neslėpė A. Matulas.

Pasak A. Matulo, kol kas sunku įvardyti, kokių priemonių tiksliai bus imamasi šiai situacijai spręsti. Seimo nario teigimu, pirmiausia reikia sulaukti institucijų atliekamų tyrimų išvadų. Visgi susitikime dalyvavusi Valstybinė darbo inspekcija (VDI) numatė paskirti ligoninei moderatorių ir rengiasi kompleksiniam įstaigos tyrimui.

„Darbo inspekcija pasižadėjo skirti moderatorių, kad, jei darbuotojams reikės eiti pas direktorių kokiu nors klausimu, (…) tai jie eis aptarti problemos su moderatoriumi. (…) Jei inspekcija atliks kompleksinį vertinimą, ministerija turi įvertinti ir tada mes atitinkamai turime imtis priemonių, kad ligoninė neišsilakstytų ir kad darbo aplinka pagerėtų“, – komentavo SRK pirmininkas.

„Bet turi būti atliktas tyrimas. (…) O tada bandysime pasižiūrėti ir teisės aktus, ką reikia keisti, kad įstaigų vadovai netaptų „dievukais“, o tarnautų žmonėms, medikams, pacientams ir spręstų kylančias problemas“, – kalbėjo A. Matulas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai trečiadienį lankėsi Vilniaus psichiatrijos ligoninėje.

Šiais metais iš Vilniaus psichiatrijos ligoninės išėjo 68 darbuotojai, per pirmą rugsėjo savaitę pareiškimus išeiti įteikė 5 gydytojai. Kaip portalui „Delfi“ teigė ligoninėje dirbanti gydytoja, gydymo įstaigoje mažinami atlyginimai, dirbama žalingomis sąlygomis, darbuotojai nesijaučia gerbiami, o slaugytojai ir jų padėjėjai patiria mobingą.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad ministerija vis dar aiškinasi situaciją psichiatrijos ligoninėje. Anot ministro, nors buvo pranešta, kad iš ligoninės išėjo 68 darbuotojai, jis sakė gavęs informacijos, kad į ligoninę dirbti per šiuos metus atėjo 90 naujų darbuotojų.

ELTA primena, kad tai ne vienintelė ligoninė, iš kurios šiais metais pasitraukė didelis būrys specialistų.

Rugsėjo pabaigoje iš Klaipėdos universiteto ligoninės išėjo 4 radiologai. Apie tai pranešęs ligoninės vadovas Jonas Sąlyga teigė, kad iš darbo gydytojai išėjo dėl valstybinės gydymo įstaigų konkurencijos su privačiu sektoriumi.

Liepos pradžioje Zarasų ligoninę paliko 12 gydytojų, kurie nesutiko su savivaldybės įgyvendintu ligoninės reorganizavimu. Pasak medikų, vietos valdžia neatsakė į gydytojų keltus klausimus dėl tolimesnės ligoninės veiklos ir neatliepė jų prašymų.

Problemos dėl darbą paliekančių medikų kilo ir Raseiniuose – miesto ligoninę dėl naujo įstaigos vadovo konkurso paliko 7 darbuotojai. Gydytojai prašė mero konkursą organizuoti skaidriai, tačiau, jų teigimu, išgirsti nebuvo.

Kelios dešimtys medikų paliko ir Vilniaus Centro polikliniką. Pranešta, kad iš darbo pasitraukė 40 darbuotojų – ne tik poliklinikos skyrių vadovai, bet ir beveik visa administracija, ūkio darbuotojai, atsistatydino gydymo taryba, o galiausiai Vilniaus meras atleido ir patį poliklinikos vadovą Zdislavą Skvarciany.