„Nuo gegužės 10 dienos mes startuotume su plačios visuomenės vakcinacija ir kiekvieną savaitę skiepijimas būtų atveriamas vis naujai amžiaus grupei“, – nurodė A. Dulkys.

Tai reiškia, kad nuo gegužės 10 dienos, norintiems gauti vakciną nuo koronaviruso vyresniems nei 55 metų žmonėms, bus galima registruotis visoje Lietuvoje.

Nuo gegužės 17 dienos bus galima registruotis jau ir 45 metų bei vyresniems asmenims, nuo 24 dienos – 35 metų ir vyresniems, o nuo gegužės 31 dienos – nuo 16 metų ir vyresniems.

Etapinė visuomenės vakcinacija

„Prioritetinių grupių sąraše esantys, bet dar nevakcinuoti gyventojai, jie taip pat būtų kviečiami skiepytis bet kuriuo metu, kaip ir buvo iki šiol. Tikimės, kad mūsų planas nesikeis, be abejo, jei vakcinų gamintojai nepakeis tiekimo grafikų“, – vylėsi A. Dulkys.

Tikimasi, kad nuo gegužės 17 dienos bus atverta nauja bendra registracijos sistema. Registruotis būtų galima savivaldybių svetainėse būsiančias nuorodas. Taip pat veiktų vienas skambučių centras – 1808. Jame bus atsakyta į visus klausimus apie vakcinas, be to, ten pat bus galima ir registruotis vakcinacijai. Užregistruoti bus galima ir kitą asmenį.

Arūnas Dulkys

Tai bus vieningas skambučių centras, kurį administruos Kauno greitosios medicinos pagalbos stotis.

„Savivaldybės jau pradėjo jungtis į bendrą sistemą. Yra pagrindiniai 3 etapai – iki gegužės 13-os tikimės, kad bus pabaigti visi prisijungimo darbai. Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotis, kaip pagrindinis sistemos tvarkytojas, organizuoja centralizuotą vakcinacijos registracijos procesą. Šiuo metu jau 17 savivaldybių yra prisijungusios“, – minėjo ministras.

Pati sistema, pasak A. Dulkio, nėra nauja – tai ta pati platforma, kuri naudojama tyrimams dėl COVID-19 registruotis.

Asmenims nuo 16 metų gali būti skiriama tik viena iš keturių registruotų ir Lietuvoje vartojamų vakcinų – „Comirnaty“ (gamintojas „Pfizer ir BioNTech“). O žmonėms nuo 18 metų gali būti pasiūlyta „Comirnaty“ (gamintojas „Pfizer ir BioNTech“), „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“), „Moderna“ (gamintojas „Moderna“) ir „Janssen“ (gamintojas „Janssen Pharmaceutica NV“) vakcina.

M. Sinkevičius sakė, kad registracijos galimybė startuos etapais. Į pirmąjį etapą pateks 30 savivaldybių. Paklaustas, kodėl, M. Sinkevičius sakė: „Tai turbūt sprendimas pačios ministerijos, turbūt technologinis sprendimas neleidžia iškart imti ir prijungti visus. Pirmuoju etapu bus prijungta 30 savivaldybių, 17 jau pilnai susitvarkė, kai kuriose iš jų yra problemų dėl IT specialistų. Bet iki to termino, kuris numatytas ministerijos, norima palaipsniui visus įvesti į sistemą“.

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas atkreipė dėmesį į 2 probleminius Lietuvos gyventojų skiepijimo aspektus: Vilniaus situaciją, kai dėl papildomų vakcinų galėjo paankstinti skiepijimo grupes, o antra – savivaldybių problemas dėl „Vaxzevria“ vakcinos, kurios žmonės nenori. Dėl to buvo prašoma sutrumpinti tarpą tarp 2 vakcinos dozių.

Mindaugas Sinkevičius

„Masinis procesas atskleidė daugybę ydų – ir tas, kurios yra e.sveikatoje, ir žmonių lūkesčiai, ir elgesys nebūtinai visada yra kaip „Excel“ lentelėse. Tikėtis, kad dabar įvesime labai griežtas taisykles, arba kad tai veiks kaip laikrodis, reikia pripažinti, kad to padaryti neįmanoma. Šiandien mūsų žinutė buvo labiau tokia, kad jaustume visos Lietuvos ritmą ir kaip norėtume judėti, (…) kad suvaldytume srautus. Na, ir manau, kad gyvenimo praktikoje reikės pasitikrinti, kaip ten iš tikrųjų yra su „AstraZeneca“ 12 savaičių laikotarpiu, ar tikrai tai yra pagrindinė priežastis, kad nenorime ja skiepytis“, – sakė A. Dulkys.

Jei niekas nesikeis dėl vakcinų siuntų, birželio mėnesį pirmąją vakcinos dozę galėtų turėti jau 1,2 mln. gyventojų. Birželio pabaigoje pirmąja doze turėtų būti vakcinuota virš 50 proc. gyventojų.

„Bet tai sakau labai atsargiai, nes labai kinta gamintojų teikiama informacija“, – kalbėjo A. Dulkys.

Kaip bus daroma su Vilniumi, kuris smarkiai pažengęs su jaunesnių amžiaus grupių vakcinacija, dar bus svarstoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (482)