Specialistai įspėja, jog tokie vaikai, nors ir ne vyresni nei pusantrų metų, jau smarkiai rizikuoja ateityje susidurti su antsvorio ir su juo siejamų ligų pavojais.

Kalorijų kiekis, būtinas vaikams, tiesiogiai priklauso nuo vaiko amžiaus, augimo greičio ir fizinio aktyvumo.

Vaikui iki pusės metų amžiaus per parą pakanka 600 kalorijų. Nuo pusės metukų iki metų rekomenduojama kalorijų norma siekia 750 kalorijų.

Tačiau Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos departamento atliktas tyrimas atskleidė, jog mamos rekomenduojamą kalorijų kiekį neretai viršija net 100 kalorijų ir daugiau.

„Child Growth Forum“ priklausanti Tam Fry teigia, jog svarbiausia šios problemos priežastis yra faktas, jog motinos savo mažylius maitina kaloringu parduotuvėje pirktu maisteliu kūdikiams. Be to, dauguma mažylių geria pieno mišinius, kuriuose kalorijų žymiai daugiau nei motinos piene.

Skaičiai atskleidė, jog net penktadalio kūdikių motinos krūtimi niekada nemaitino.

„Motinos savo vaikus maitina parduotuvėje įsigytu maisteliu kūdikiams, kuriame daug kalorijų, tačiau maistinė jo vertė kelia abejonių. Po gana trumpo laiko vaikai pradeda reikalauti daugiau maisto, jiems brukami įvairūs užkandžiai. Be to, pieno mišiniuose žymiai daugiau kalorijų nei motinos piene“, - teigia specialistė iš „Child Growth Forum“ T. Fry.

„Svarbu ir tai, kad krūtimi maitinami mažyliai, pajutę sotumo jausmą, tiesiog nustota žįsti krūtį. Didžiausia problema, susijusi su iš anksto pagamintu maistu kūdikiams, yra ta, jog motinos tikisi, kad vaikas išgers visą buteliuką pieno, nors mažylis to tikrai ne visada nori“, - sako T. Fry. Įdomi statistika: pieno mišiniais maitinti kūdikiai dažniausiai sveria net puse kilogramo daugiau nei tie, kurie buvo maitinami mamos pienu.

Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos departamento surengtame tyrime (kuris buvo pirmasis kada nors atliktas tokio pobūdžio tyrimas) dalyvavo 2 tūkst. 683 vaikai nuo 4 mėnesių iki 1,5 metų amžiaus. Jų mamų buvo paprašyta atsakyti į specialius klausimus.

Tyrimo rezultatai atskleidė, jog 75 proc. berniukų ir 76 proc. mergaičių suvartoja daugiau kalorijų, nei jiems iš tikrųjų reikia. Buvo atliktas ir dar vienas įdomus tyrimas: paaiškėjo, jog ikimokyklinukai į darželius dažnai iš namų atsineša sausainių, saldainių ir traškučių.

„Children’s Food Trust“ stebėjo, ką valgo beveik 1 tūkst. 500 ikimokyklinukų. Nustatyta, jog 42 proc. vaikų, į darželį atsinešančių maisto, atsineša traškučių, o 24 proc. – saldėsių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)