Tvirtinama, kad vien 2010 metais ši liga nusinešė 1,24 milijono gyvybių, nors Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis tais metais nuo jos mirė 655 tūkstančiai žmonių.

Vis dėlto ir naujasis tyrimas ir Pasaulinė sveikatos organizacija dėl vieno sutaria – pasaulinis mirtingumas nuo maliarijos mažėja.

Leidinyje „Lancet“ aprašomą tyrimą finansavo Billo ir Melindos Gatesų fondas. Jį atliekant buvo naudojami nauji informacijos apdorojimo metodai ir sukurta istorinė duomenų bazė, kurioje galima rasti faktus apie maliariją nuo 1980 iki 2010 metų.

Padaryta išvada, kad mirtingumas nuo maliarijos iš pradžių augo, dabar jau sumažėjo. 1980 metais ši liga pareikalavo 995 tūkstančių gyvybių. 2004 metais buvo pasiektas pikas – tada nuo maliarijos mirė 1,82 milijono žmonių. 2010 metais šis skaičius sumažėjo iki 1,24 milijono.
Manoma, kad iki 2004 metų mirštamumas nuo maliarijos augo dėl to, kad baiminantis šios ligos sparčiai didėjo gyventojų skaičiaus. Vėliau mirtingumas sumažėjo dėl „stiprėjančios maliarijos kontrolės“, kurią rėmė aukotojai iš viso pasaulio.

Nors didžioji dalis maliarijos aukų yra mažamečiai vaikai iš Afrikos, tyrimas rodo, kad daugėja mirties atvejų vyresnio amžiaus vaikų ir suaugusiųjų grupėje. 2010 metais nuo šios ligos mirė 433 tūkstančiais daugiau vaikų virš penkerių metų ir suaugusiųjų, nei teigia Pasaulinė sveikatos organizacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją