Į DELFI kreipėsi savo tapatybės nenorėjusi paviešinti moteris, kuri pasidalino ją labai nemaloniai nustebinusiu medikų abejingumu – ar į nelaimės vietą turi skubėti artimiausios gydymo įstaigos darbuotojai? Apie žmogiškumą, reikalavimus ir situacijos dviprasmiškumą pasisakė minimos gydymo įstaigos vadovas ir Sveikatos apsaugos ministerija.

Šiurpu ir bejėgiška

„Penktadienio rytas Maišiagalos miestelyje (Vilniaus raj.), niekuo neišsiskiriantis iš kitų rytų; visi lekia, skuba savų reikalų vejami, praeina ar pravažiuoja pro mojuojančią ir šaukiančią moterį... Stabteliu prie jos, prasiveriu mašinos langą, norėdama pasiteirauti, kuo galiu padėti, juolab, kad jau iš tolo pastebėjau šalia jos ant šaligatvio gulintį žmogų“, - pasakojimą pradeda ji.

Pastačiusi automobilį ji tekina nubėga prie gulinčio žmogaus.

„Moteris kone verkdama prašo padėti pakelti gulintįjį. Netoliese stovintis vyras šaukia, kad nejudintume, nes pajudinę galime dar labiau pakenkti. Jis skambina greitajai pagalbai. Tame chaose išklausinėju, kas ir kaip, ir mėginu užčiuopti gulinčiojo pulsą... Gyvas! Vos kvėpuoja, be sąmonės guli, galvą atsitrenkęs į šaligatvį, dubuo gerokai aukščiau, ant žolyno, su gyvatvorės krūmuose įsipynusiomis kojomis...šalta...šiurpu ir bejėgiška...“, - nemaloniais įspūdžiais dalijosi pašnekovė.

Kitas praeivis pasisiūlo nubėgti į už kelių šimtų metrų esančią vietinę ambulatoriją pakviesti pagalbos.

„Aš tuo metu nubėgu prie mašinos ir atnešu kilimėlį, kurį pakišame po jaunuolio galva. Moteriškė apkloja jį pledu. Vis tikrinu pulsą ir garsiai prašau gulinčio vaikino atsigauti. Jis vis dar be sąmonės... Grįžta pagalbos išbėgęs vyrukas su dar viena šokiruojančia žinia: poliklinikos gydytojai atsisakė ateiti“, - negali patikėti moteris.

Kaip pati sako, šoko apimta, ji sėda į mašiną ir nulekia į polikliniką.

„Įbėgu į kabinetą, kur sėdi gydytoja. Labai prašau važiuoti į įvykio vietą, juolab, kad nukentėjusysis yra jos aptarnaujamos apylinkės pacientas, paauglys, mokinys. Tuščias, šaltas žvilgsnis, bukas abejingumas ir nė vieno garso iš gydytojos lūpų. Ji tiesiog nusisuka mane visiškai ignoruodama! Kažkas iš koridoriaus šūkteli, kad yra dar vaikų daktaras, kurio, beje, neradome. Iš paskos atbėgusi dar viena moteris įnirtingai varsto kabinetų duris ieškodama dar vieno apylinkės gydytojo...Šiaip ne taip pavyksta jį surasti (įtariame, kad slėpėsi). Ir šis, Hipokrato priesaiką davęs asmuo, pareiškia, kad nevažiuos. Su serija keiksmų, moralų ir įkalbinėjimų šiaip ne taip iškrapštome šį gydytoją iš poliklinikos, su mintimi,kad bent jau patikrintų ar nelūžęs vaikino sprandas“, - pasakojimą tęsia ji.

Visi kartu grįžta į įvykio vietą, kur jau atvykę vietiniai policininkai, atpažinę vaikiną, pakėlę nuo šaligatvio ir paguldę ant suoliuko, jį gaivina.

„Vaikinas atgavo sąmonę! Gydytojas paklausė pulsą, traumų lyg neaptiko. Ir garsiai pareiškė, kad be reikalo jį ištraukėm, dėl niekų... Atvažiavo greitoji pagalba, vaikinukas saugiose rankose vežamas į ligoninę, pareigūnai pasižada pranešti vaikino mamai. Istorija su laiminga pabaiga, tačiau mintyse grįžtu į polikliniką. Apatiškoji daktare, kaip jautiesi? Ar sąžinė negraužia? Ar norėtum, kad tavo gulinčiam be sąmonės vaikui niekas nepadėtų, kaip pasielgei tu? Po tokių įvykių visada norisi moralo, tik kad trūksta žodžių žmonių abejingumui išreikšti. Liūdna ir pikta, kad mus supa tokie žmonės“, - liūdnai baigė pašnekovė.

Pagalba buvo suteikta

Maišiagalos ambulatorijos vedėjas, gydytojas Stanislovas Kšivecas žino apie minėtą atvejį. Jo teigimu, ambulatorijos darbuotojai padarė viską, kas buvo būtina ir kas buvo jų kompetencijų ribose.

„Pagal ABC, pagalbos algoritmą, pirmiausia reikia iškviesti pagalbą, o tada, kol atvažiuos reanimobilis ar pan., kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą. Ši situacija įvyko 100 metrų nuo ambulatorijos. Pagalba buvo suteikta. Mes atvykome į įvykio vietą, suteikėme visą pagalbą. Išsiaiškinome, kad berniukas buvo sąmoningas, kvėpavo, hemodinamika buvo stabili. Šalia buvo policininkai, kurie taip pat konstatavo, kad būklė stabili“, - aiškino pašnekovas.

Jo teigimu, visos gydymo įstaigos yra aprūpintos įranga, galinčia padėti suteiktį būtiną pirmąją pagalbą (pavyzdžiui, Ambu maišai rankinei dirbtinei plaučių ventiliacijai, kardiografai, monometrai ir t.t.).

„Todėl ir šiuo atveju pasielgta teisingai – iškvietus pagalbą, kuo skubiau kreiptasi ten, kur arčiausia. Kita vertus, mes ne reanimacija, neturime defibriliatoriaus (mums tai neprivaloma), todėl galime suteikti tik pirminę pagalbą, beveik tokią pačią, kokią gali suteikti ir policininkas, ir gaisrininkas. Mes nebent dar galime suleisti vaistų, „pakelti“ spaudimą, imobilizuoti lūžį ir kartu laukti – pusvalandį ar valandą – kol atvažiuos greitoji pagalba. Todėl ją svarbu iškviesti kuo anksčiau“, - patarė pašnekovas.

SAM: situacija dviprasmiška

Situaciją pakomentavo ir Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė.

„Labai apgailestaujame dėl tokios situacijos, kai patys medikai atsisako suteikti pagalbą. Taip tikrai neturi būti, nes Hipokrato priesaiką davę gydytojai turi gelbėti žmones ir negali atsisakyto to daryti.

Kita vertus situacija yra gana dviprasmiška. Nors teisės aktais yra numatyta, kad kiekviena gydymo įstaiga pagal kompetenciją privalo užtikrinti būtinąją medicinos pagalbą, tačiau ne kiekviena gydymo įstaiga turi visą reikiamą aparatūrą, kad galėtų užtikrinti kokybišką skubiąją pagalbą. Todėl sergantiems arba sužeistiems žmonėms esant gyvybei grėsmingoms, pavojingoms ir kritinėms būklėms reikia nedelsiant kviesti greitąją pagalbą.

GMP automobiliais atvykstantys medikai yra pasiruošę suteikti visą pacientams reikiamą pagalbą, o automobiliuose esanti technika gali padėti jiems tai padaryti. Kritiniu atveju pacientas GMP automobiliu bus nugabentas į tą gydymo įstaigą, kuri gali suteikti reikiamą pagalbą, nes maži medicinos centrai, tokie kaip ambulatorijos, gali būti tiesiog nepasirengę šią pagalbą suteikti, ten gali trūkti technikos, kompetentingų tam tikros srities medikų.

Tačiau bet kuriuo atveju net ir pačios mažiausios gydymo įstaigos medikai turi pradėti teikti pacientams pagalbą, o esant būtinybei gaivinti jį iki tol, kol atvyks greitosios pagalbos medikai“, - raštiškame atsakyme informavo Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (931)