Visais atvejais žmonėms, besikreipiantiems dėl magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimo, reikia turėti gydytojo specialisto siuntimą. Šį siuntimą gali išrašyti gydytojas specialistas, teikiantis antrinio ir tretinio lygio specializuotas ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas, kurios apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF).

„Neretai pasitaiko situacijų, kai gydymo įstaigose, nors ir sudariusiose sutartis su ligonių kasomis, primygtinai siūloma papildomų paslaugų, kurių pacientui gali nė neprireikti. Pavyzdžiui, siūloma įrašyti radiologinio tyrimo vaizdų kopijas. Todėl verta įsidėmėti – jei tyrimo vaizdų kopijos bus reikalingos, siunčiantis gydytojas tai nurodys siuntime. Be to, jeigu atliekant tyrimą reikės specialių vienkartinių drabužių, gydymo įstaiga jais pasirūpins pati. Už visa tai gydymo įstaigos neturi reikalauti iš pacientų papildomo apmokėjimo“, – pabrėžia Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) Kontrolės skyriaus vedėja Sonata Leščinskienė.

Pasak specialistės, jei siunčiantis gydytojas nusprendžia, kad reikia radiologinio tyrimo vaizdų kopijų, jos kartu su radiologinio tyrimo aprašymu pateikiamos siuntusiam gydytojui. Pacientui nereikia už jas mokėti. Tačiau, jei žmogus pats pageidauja tyrimo vaizdų kopijų, tokiu atveju už šią paslaugą turės susimokėti savarankiškai.

 magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas

Ambulatoriškai gydomas pacientas gydymą gali gauti jo paties pasirinktoje medicinos įstaigoje. Tačiau tam, kad paslauga būtų kompensuojama, svarbu, jog pasirinkta gydymo įstaiga būtų sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, pernai Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose suteikta daugiau nei 202 tūkst. MRT paslaugų, už jas iš PSDF sumokėta beveik 27 mln. eurų.

Ligonių kasų specialistai pataria prieš pasirenkant medicinos įstaigą, kur galima atlikti MRT turint siuntimą, peržiūrėti sveikatos priežiūros įstaigų, sudariusių sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, sąrašus čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)