Santariškių klinikų Ausų, nosies, gerklės skyriaus vyr. ordinatorius, gydytojas otorinolaringologas dr. Darius Rauba į pagalbą pacientams lėktuvuose skubėjo jau du kartus.

„Pirmą kartą skrendant užsakomuoju reisu iš Ispanijos, vienas žmogus lėktuve vėmė be sustojimo ir niekas jam nepadėjo. Tada stiuardesė kreipėsi į lėktuvo keleivius ieškodama gydytojo. Pamenu, tada man teko leisti į užpakalį vaistus nuo vėmimo, tai atlikau už užuolaidų stiuardesių zonoje. Kai išėjau į saloną, visi plojo, o įgula padėkojo“, – DELFI pasakojo D. Rauba.

Pasak D. Raubos, lėktuve yra vaistų lagaminas. Jame yra vaistų nuo skausmo, pykinimo, vėmimo, karščiavimo, širdies smūgio, padidėjusio kraujo spaudimo, nerimo. Gydytojas turi užpildyti dokumentus ir pasirašyti, kad tikrai yra specialistas ir tik tada nuimama spyna nuo vaistų lagamino.

Antras kartas buvo šįmet, kada gydytojas rugpjūčio pabaigoje kompanijos „Turkish Airlines“ orlaiviu iš Stambulo skrido į Vilnių. „Šį kartą žmogus skundėsi silpnumu, lyg nutirpusia viena kūno puse. Jis buvo beveik parą nemiegojęs, tad buvo išbalęs ir nusilpęs, be to, dar ir dehidratavęs, nes gėrė per mažai vandens“, – prisimena D. Rauba.


Nuskubėjęs į pagalbą, gydytojas paciento teiravosi apie širdies sutrikimus, ar jis neserga diabetu, epilepsija ir kitomis ligomis. „Jo pulsas buvo normalus, širdies ritmas nebuvo sutrikęs, odos jautrumas abiejose pusėse nebuvo sutrikęs, rankų stiprumas nebuvo pakitęs. Tad, atmetus širdies, smegenų patologiją, nustačiau pervargimą, skysčių trūkumą. Nuo galvos ir veido skausmo paskyriau paracetamolį, tabletę diazepamo – nuo nuovargio ir smegenų pervargimo“, – sakė D. Rauba. 

Gydytoją maloniai nustebino avialinijos, pradžiuginusios „Miles & Smiles“ nuolaidų kortele. Neseniai pašnekovas sulaukė pasiūlymo skristi į nurodytus miestus 25 proc. pigiau.

Pasak D. Raubos, pirmas jausmas išgirdus įgulos pagalbos šauksmą abu kartus buvo panašus: ar atsiliepti, ar sugebėsiu padėt, juk esu LOR gydytojas. Bet abu kartus nugalėjo jausmas, kad privalai padėti – juk pirmąją pagalbą išmoksta visų sričių gydytojai.

Dėl ligonių tenka ir leistis

„Žinau, kad tokių dalykų būna, bet jie tikrai reti. Imtis atsakomybės už žmogaus sveikatą ir gyvybę įgula, aišku, negali – jie nėra medikai, jie dirba savo darbą, pagrindinė jų misija – skrydžių sauga – užtikrinti lėktuve skrydžio saugą keleiviams“, – sako Civilinės aviacijos administracijos Oro transporto skyriaus vedėja Virginija Žegunytė.

Nors, pasak V. Žegunytės, įgula negali teikti keleiviui medicininės pagalbos, tačiau skrydžio palydovai gali nuraminti, padėti psichologiškai, esant reikalui, pasiūlyti vandens. „Mačiau įvairių atvejų. Būna atvejų, kad pasidaro bloga nuo maisto, bet ką įgula gali padaryti – jie ne medikai. Būna, kad rimtesniais sveikatos sutrikimo atvejais tarp keleivių ieškoma gydytojo. Kartais dėl sunegelavusio keleivio tenka leistis artimiausiame galimame oro uoste, kur ligonis atiduodamas medikams. Tai įprasta praktika“, – aiškina specialistė.

Pasak V. Žegunytės, yra ligų, kuriomis sergantys pacientai negali skristi. Apie apribojimus skristi keleivį informuoja gydantis gydytojas. „Aukštyje sveikatos problemos paaštrėja, į sveikatą reikia žiūrėti truputį rūpestingiau. Aukštyje ir alkoholio poveikis kitoks nei žemėje“, – atkreipė dėmesį V. Žegunytė.

Nėščiąją įsileidžia tik su pažymomis

Nėščiosioms irgi pateikiamos medikų rekomendacijos, iki kokios nėštumo savaitės nerizikinga skristi. Oro bendrovės pačios taisyklėse nustato, nuo kokios nėštumo savaitės neskraidins keleivės. Nepaisant to, pasaulyje pasitaiko atvejų, kai pagimdoma lėktuve.

Štai oro bendrovė „Air Lituanica“ savo svetainėje internete skelbia, kad besilaukianti keleivė iki 27 nėštumo savaitės (imtinai) priimama be jokių apribojimų. Nuo 28 nėštumo savaitės reikalinga gydytojo pažyma. Pažymoje turi būti nurodyta ši informacija: skrydžio data ir reiso numeris; nėštumo laikas; patvirtinimas, kad nėštumas vyksta be jokių komplikacijų; gydytojo patvirtinimas, kad galima keliauti; gydytojo parašas ir antspaudas.

Po 28 nėštumo savaitės besilaukianti keleivė prisiima visą riziką už galimas pasekmes ir aviakompanija neatsako už keleivės ar kūdikio sveikatą. Besilaukianti moteris su gydytojo patvirtinimu bendrovės „Air Lituanica“gali keliauti iki 36 nėštumo savaitės (imtinai).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (245)