„Tokia situacija iš tiesų neplanuota, bet mes tikėjomės, kad gali taip atsitikti“, – LNK Žinioms sakė Vidaus ligų centro vadovė dr. Aušra Marcijonienė.

Kol kas toks sprendimas priimtas laikinai.

„Po laisvų lapkričio dienų, kai visi turėjome daugiau laiko, daug buvo kontakto, bendravimo, ligoninėje turėjome protrūkį, ne viename skyriuje. Ir tuose skyriuose, kuriuose buvo daugiausiai sergančiųjų, ėmėmės kraštutinių priemonių, tai yra laikinai apriboti lankymą“, – kalbėjo dr. A. Marcijonienė.

Kauno klinikų Skubiosios pagalbos skyrius

Skyriuje kasdien fiksuota po 3–4 koronaviruso atvejus. Pasak gydytojos, viruso plitimas sergantiems žmonėms yra daug greitesnis ir su daug blogesnėmis pasekmėmis.

Klinikos pranešė, kad į skyrių nepriėmė net ir naujų pacientų.

„Turėjome susilaikyti nuo guldymo, nes turėjome tik kelias švarias vietas, negalime guldyti į bendras palatas“, – sakė dr. A. Marcijonienė.

Neseniai užfiksuotas ir pirmasis mirties nuo gripo atvejis, mirusysis vyresnis nei 80 metų.

Priemonių imasi ir Panevėžys.

„Atsiranda ribojimas lankyti vieną skyrių, reanimacijos ir intensyvios terapijos. Ten pacientai patys sunkiausi, todėl, kad neplistų infekcija, lankymas išvis draudžiamas. Taip pat lankymas draudžiamas ir COVID-19 skyriuje gulintiems pacientams“, – sakė Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Mindaugas Vaitkus.

Mindaugas Vaitkus

Numatyti ir išskirtiniai atvejai. Artimieji bus įleidžiami, jei būtina atsisveikinti.

„Tai yra pakankamai skaudus klausimas, nes tikrai suprantame ir pačius ligonius, ir artimuosius, kurie nori aplankyti, o lankymas prisideda prie gydymo. Bet, deja, kartais tenka imtis kraštutinių priemonių“, – sakė M. Vaitkus.

Dauguma LNK Žinių kalbintų pašnekovų taip pat pritarė, kad lankymą reikia drausti, jei kyla pavojus pacientams.

Visgi Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pacientų lankymas dar leidžiamas.

Mindaugas Pauliukas

„Šiuo metu matome, kad pacientų srautas su infekcinėmis ligomis yra daugiau, tačiau tokio baisaus dalyko, kad taikytume lankymo draudimą, kol kas netaikome“, – sakė Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas.

Nors kaukių dėvėti ligoninėse nebūtina, bet gydytojai prašo supratingumo ir jas užsidėti. Kai kurios ligoninės įsiveda ir daugiau ribojimų, pavyzdžiui, ligoninė Anykščiuose. Tačiau Kauno klinikos ir Kauno ligoninė praneša, kad papildomai naujų ribojimų dėl pacientų lankymo įsivesti neplanuoja.