Norima užkirsti kelią diskomfortui ir komplikacijoms

HSV-1 viruso sukeliama lūpų pūslelinės infekcija vis dar yra neišgydoma, todėl atvejų skaičius didėja proporcingai amžiui. Nuolatos pasikartojantys simptomai – žaizdos veido srityje – kelia tiek fizinį, tiek psichologinį diskomfortą. Negydoma ir išplitusi lūpų pūslelinė tam tikrais atvejais gali komplikuotis ir sukelti meningoencefalitą, kaklo, sprando srities, pakaušio nervų uždegimus, raumenų skausmus.

LSMU mokslininkai sukūrė gelį nuo lūpų pūslelinės

Šiuo metu nėra vaistų, visam laikui išgydančių HSV-1 sukeliamas infekcijas, todėl viskas, ką galima padaryti, yra efektyvus simptomų valdymas. Lekt. Mindaugo Marksos, dr. Justės Baranauskaitės-Ortasoz ir prof. dr. Liudo Ivanausko sukurtas produktas suteikia galimybę tai daryti natūraliai – propolio pagrindo gelis slopina lūpų pūslelinės sukeltą perštėjimą, niežulį ir deginimą bei sutrumpina gijimo procesą nuo 10 iki 7 dienų.

Pirmasis natūralios sudėties gelis nuo pūslelinės

Šiuo metu pasaulinėje rinkoje jau yra daugybė produktų, lengvinančių HSV-1 viruso sukeltos pūslelinės simptomus ir greitinančių gijimą. Nuo „Herpezzz“ jie skiriasi savo sudėtimi – dauguma jų yra cheminiai. Tarp pagrindinių veikliųjų ingredientų dažniausiai pasitaiko acikloviro, valacikloviro arba famcikloviro preparatai, kurie pasižymi tik priešvirusiniu poveikiu.

LSMU mokslininkai sukūrė gelį nuo lūpų pūslelinės

LSMU mokslininkų komandos sukurto gelio poveikį lemia natūralios kilmės bioaktyvūs junginiai. Pagrindinė veiklioji medžiaga – natūralus propolio ekstraktas, kaip ir cheminiai preparatai, pasižymintis reikšmingu priešvirusiniu bioaktyvumu, veikiančiu prieš HSV-1 virusą.

Pasitelkta ypatinga technologija

Modeliuodami preparatą, idėjos autoriai panaudojo inovatyvią in situ gelio gamybos technologiją. Jos tikslas suformuoti biopolimerinę plėvelę. Tokiu būdu yra padidinamas atsparumas aplinkos veiksniams bei sumažinama oksidacija. Kitaip tariant, ant pažeistos vietos užteptas klampus skystis per keliolika sekundžių virsta plona nematoma plėvele, kuri ne tik sudaro barjerą tarp pažeistų audinių ir kenksmingų aplinkos veiksnių, bet ir riboja esamos virusinės infekcijos plitimą.

LSMU mokslininkai sukūrė gelį nuo lūpų pūslelinės

Pasak idėjos autorių, pasirinkta gamybos technologija sprendžia kelias problemas iškart. Vartotojas gauna ne tik modernų produktą, kuris yra itin patogus naudoti, bet ir pasirenka natūralesnį simptomų valdymo būdą, leidžiantį efektyviai pasiekti teigiamų gydymo rezultatų.

Planuose – klinikiniai taikomieji tyrimai

Šiuo metu jau yra sukurtas „Herpezzz“ gelio prototipas bei pakuotė, komanda taip pat yra atlikusi stabilumo ir neformalius klinikinius tyrimus. Visgi siekiant toliau vystyti produktą komerciniams tikslams, turės būti atlikti klinikiniai tyrimai, įrodantys MTEP rezultato poveikį.

LSMU mokslininkai sukūrė gelį nuo lūpų pūslelinės

Parengta pagal projektą „Lietuvos sveikatos mokslų universiteto žinių komercinimo ir technologijų perdavimo plėtra (LSMU-TTO2)“, Projekto Nr. 13.1.1-CPVA-K-703-04-0010.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)