Kaip teigiama išplatintame pranešime, šių metų pradžioje SAM pranešė numatanti keisti ministro įsakymą, sudarydama galimybę įvairių sričių gydytojams, baigusiems siauros praktikos įvadinį kursą, teikti estetinės nechirurginės medicinos paslaugas. Ministerija taip pat kreipėsi į Lietuvos sveikatos mokslų universitetą (LSMU) ir Vilniaus universitetą (VU) dėl įvadinio šios srities kurso kūrimo.

LGS teigimu, tokio kurso programą tvirtinti pakankamas kompetencijas turi ne tik universitetai, bet Higienos instituto Kompetencijų centras.

„Centras rengia sveikatos priežiūros specialistų mokymo programas, organizuoja jų vertinimą, taip pat sveikatos priežiūros specialistų mokymą pagal profesinės kvalifikacijos tobulinimą ir kompetenciją suteikiančias programas. Jis turi pakankamą kompetenciją vertinti ir tvirtinti programas“, – rašoma ministerijai skirtame rašte.

Dokumente taip pat teigiama, kad Kompetencijų centre parengtas įvadinis kursas trukme ir programa atitiktų Europos Sąjungos (ES) standartą, o informacija apie gydytojų kompetenciją būtų dalijamasi su priežiūros funkciją vykdančia Valstybine akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba.

Taip pat, priešingai nei tik savo bazėse dirbantys universitetai, su Kompetencijų centru bendradarbiaujantis LGS įsteigtas Gydytojų paramos centras turėtų galimybę pagal poreikį kviesti dėstyti aukščiausios kvalifikacijos specialistus iš visų šalies ugdymo įstaigų, privataus sektoriaus bei užsienio.

Pranešime rašoma, kad norint sudaryti galimybę Kompetencijų centrui tvirtinti estetinės nechirurginės medicinos siauros praktikos įvadinį kursą, SAM turi keisti ministro įsakymą, nes šiuo metu galiojančiuose teisės aktuose tokia galimybė yra numatyta tik LSMU ir VU.

„Toks įsakymas buvo priimtas prieš du dešimtmečius, kai ministerija dar nebuvo patvirtinusi šiuo metu galiojančių Higienos instituto nuostatų bei įsteigusi Kompetencijų centro. Šiuo metu situacija yra pasikeitusi“, – išplatintame pranešime cituojamas LGS prezidentas Liutauras Labanauskas.

ELTA primena, kad medikų bendruomenė, prašydama nechirurginės medicinos kursą organizuoti įvairių specialybių gydytojams, pirmadienį kreipėsi ir į VU bei LSMU. Per savaitgalį LGS inicijuotą kreipimąsi pasirašė daugiau kaip 500 gydytojų.