ŽIV padaugėjo dvigubai

Kaip rodo Nacionalinis visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenys, Lietuvoje 2022 metais buvo užregistruoti 252 nauji užsikrėtimo ŽIV infekcija atvejai. Iš viso iki 2023 m. sausio 1 d. Lietuvoje užregistruoti 3 835 ŽIV infekcijos atvejai, iš kurių didžioji dalis nustatyta vyrams – beveik 3 tūkst.

Sergamumo ŽIV infekcija rodiklis 2022 m. lyginant su 2021 m. padidėjo du kartus, tačiau kone pusė naujai užregistruotų susirgusiųjų ŽIV – užsienio šalių piliečiai, apsigyvenę Lietuvoje.

Lietuvoje 2023 metų pradžioje gyveno beveik 190 tūkst. užsienio piliečių, Kėdainiuose – 1,6 tūkst.

Daugiausia mūsų šalyje gyvena ukrainiečių – net 94 tūkst., baltarusių gyvena apie 48 tūkst., rusų – apie 15 tūkst.

Vien per 2022-uosius metus į Lietuvą gyventi atvyko apie 62 tūkst. ukrainiečių. Buvo skaičiuojama, kad iš Ukrainos į kitas šalis nuo karo bėga apie 40 tūkst. asmenų, kuriems turi būti taikomas gydymas nuo ŽIV bei sergantys priklausomybe nuo opioidų.

Kėdainiuose – vienu atveju daugiau

Tiesa, Kėdainiai gali bent jau kol kas pasidžiaugti, kad sergančiųjų ŽIV čia yra vienetai. 2020 metais mūsų krašte šia liga buvo sergantis tik vienas asmuo, o 2022 metais – jau du ŽIV sergantys asmenys.

Kitos lytiniu keliu plintančios ligos didelės grėsmės nekelia

Galima taip pat pasidžiaugti, kad Kėdainiuose nėra didelio pavojaus plisti lytiniu keliu atsirandančioms ligoms. 2020 metais Kėdainiuose buvo du asmenys, kuriems buvo nustatytas sifilis, o pernai tokių atvejų nebuvo nė vieno. Tai reiškia, kad abu sergantieji buvo sėkmingai pagydyti ir naujų užsikrėtimo atvejų neatsirado.

Gonorėjos atvejų mūsų mieste per paskutinius trejus metus nefiksuota, tuo metu chlamidioze užpernai sirgo vienas, pernai – du asmenys.