PAGD duomenimis, per beveik septynis šių metų mėnesius ugniagesiai gelbėtojai iš vandens ištraukė ir 3 paskendusius vaikus.

Praėjusiais metais per beveik septynis mėnesius iš vandens buvo ištraukti 67 skenduoliai, iš jų 7 vaikai. Buvo išgelbėti 23 skendusieji.

Iš viso nuskendusių žmonių skaičius gali būti dar didesnis, nes be ugniagesių, skenduolius iš vandens ištraukia ir gelbėjimo stočių gelbėtojai, policijos pareigūnai, gyventojai.

Nors pasitaiko, jog skęstančius iš vandens traukia gyventojai, ugniagesys gelbėtojas, naras Alvydas Berlinskas to daryti nepataria.

„Pastebėjus skęstantį žmogų pirma reikėtų kviesti gelbėtojus. Jei aplink jų nėra, bandyti gelbėti patiems. Žinoma, prieš tai įvertinti savo galimybes. Jei esate prastas plaukikas, nesijaučiate užtikrintas vandenyje, geriau skęstančiojo negelbėti, kadangi jis gali jus panardinti po vandeniu, taip galite nuskęsti abu, – sako ugniagesys gelbėtojas.

– Gelbėti žmogų nėra lengva. Jei nesijaučiate pakankamai patyręs, o aplink gelbėtojų nėra, šokti į vandenį nerekomenduojama. Visada galima bandyti skęstančiajam ištiesti šaką ar virvę.“

A. Berlinskas prašo gyventojų atsargiai elgtis prie vandens telkinių: neiti į vandenį apsvaigus nuo alkoholio ar kitų psichoaktyviųjų medžiagų, neplaukioti vieniems, nesimaudyti už gylį ribojančių plūdurų, plaukioti tik gelbėtojų prižiūrimose vietose. Taip pat gelbėtojas nerekomenduoja įkaitus saulėje staigiai šokti į vandenį, kadangi elgiantis priešingai raumenis gali sutraukti mėšlungis.

Gelbėtojas pabrėžia, jog ilsintis prie vandens telkinių, svarbu visada nepertraukiamai ir iš arti stebėti vaikus, esančius vandenyje ar šalia vandens, nepalikti vaikų saugoti vyresniems vaikams, neleisti vaikams maudytis praėjus mažiau nei 60 minučių po valgio, taip pat maudytis kramtant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)