Padidėjo ir gripo atvejų skaičius – balandžio 11–17 d. gripas diagnozuotas 1129 asmenims, ankstesniąją savaitę (balandžio 4–10 d.) – 905 asmenims. Dėl gripo į ligonines praėjusią savaitę buvo paguldyta 40 asmenų (visi 0–17 metų amžiaus) – tai yra mažiau nei ankstesniąją savaitę, kai į ligonines dėl gripo pateko 49 asmenys.

2021 metų 15-ą savaitę bendras Lietuvos gyventojų sergamumo rodiklis buvo 20,9 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2022 m. 14-ą savaitę 419 ėminių, paimtų COVID-19 ligai nustatyti, buvo tirti ir dėl gripo viruso. Iš jų 26-iuose buvo nustatytas gripo virusas.

Sergamumo gripu ir ŪVKTI duomenys apskrityse:

Sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis balandžio 11-17 dienomis

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Europoje 14-ą šių metų savaitę iš 58932 mėginių, imtų gripo virusui nustatyti, 7753 buvo teigiami (A tipo gripas sudarė 99 proc., B tipo – 1 proc.).

Europos savaitiniai duomenys apie 2021–2022 m. sezonu nustatytus gripo viruso tipus:

Sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis balandžio 11-17 dienomis

Gripo viruso plitimą mažinančios priemonės

Nors gripo sezonas artėja prie pabaigos (gripo sezonas prasideda 40-ąją praėjo metų savaitę, o baigiasi – 20-ąją šių metų savaitę), kaip matyti, gripas trauktis dar neskuba. Tad verta prisiminti ir nuolat laikytis pagrindinių gripo prevencijos priemonių:

  • Kuo dažniau plauti rankas, ypač slaugant ligonį, prieš valgį ar palietus galimai užkrėstą daiktą.
  • Kosint ar čiaudint, užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai alkūnės linkyje). Jei prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas.
  • Dažnai vėdinti bei drėgnu būdu valyti patalpas (tiek gyvenamąsias, tiek visuomenines).
  • Vengti masinių susibūrimų uždarose patalpose, daugiau laiko leisti gryname ore.
  • Susirgus rekomenduojama nesigydyti patiems, neleisti vaikų į ugdymo įstaigas, o kreiptis į šeimos gydytoją.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją