Praėjusią savaitę mažiausias sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga rodiklis užregistruotas Telšių apskrityje, didžiausias – Vilniaus apskrityje. Epideminį sergamumo lygį, t. y. 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribą peržengė dvi savivaldybės (Visagino ir Vilniaus miesto). Prieš savaitę tokių savivaldybių buvo kur kas daugiau – 10. Iki šios dienos nė viena savivaldybė epidemijos nėra paskelbusi.

9-ąją šių metų savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligonines buvo paguldyti 73 asmenys: 35 vaikai (0–17 m.), 10 asmenų, priklausančių 18–64 m. amžiaus grupei, ir 28 vyresni nei 65 m. amžiaus asmenys. Intensyvios terapijos skyriuose buvo gydomi 4 asmenys (visi vyresni nei 18 m.). Prieš savaitę į ligonines buvo paguldyta daugiau asmenų – 97, daugiau asmenų gydėsi ir intensyviosios terapijos skyriuose (6 asmenys).

Užregistruotas vienas mirties nuo gripo atvejis (Šiaulių apskrityje). Asmuo priklausė 60–69 m. amžiaus grupei, nebuvo skiepytas nuo sezoninio gripo, turėjo lėtinių ligų. Iš viso šį sezoną užfiksuota 20 mirties nuo gripo atvejų, 2022–2023 m. gripo sezonu – 21.

Primename, kad kiekvienos savivaldybės sergamumo rodiklius galima rasti NVSC interneto svetainėje čia.

Sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga duomenys apskrityse

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 8-ąją šių metų savaitę ŪVKTI simptomus turintiems pacientams iš viso buvo paimti 169 ėminiai, iš kurių 88-uose buvo aptiktas A tipo gripo virusas, 13-oje – respiracinis sincitinis virusas (RSV) ir 6-uose – B tipo gripo virusas.

Sergamumas gripu, COVID-19 liga ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2017 m.

Sergamumas gripu, COVID-19 liga ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2017 m.

Europos respiracinių virusų priežiūros tinklo (ERVISS) duomenimis, 8-ąją šių metų savaitę sezoninio gripo aktyvumas Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalyse išliko padidėjęs, tačiau asmenų, besikreipiančių į gydymo įstaigas, skaičius išliko toks pat arba sumažėjo. Taip pat mažėja ir sunkių sezoninio gripo sukeltų ligų rodiklis.

NVSC specialistai ragina visą gripo sezoną, kuris paprastai tęsiasi iki gegužės vidurio (20-osios šių metų savaitės), kruopščiai laikytis higienos: plauti rankas; neliesti akių, nosies ar burnos, ypač nešvariomis rankomis; dažniau vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas; čiaudint ir kosinti užsidengti nosį ir burną vienkartine nosine.

Panaudotas nosinaites išmesti į šiukšliadėžę. Susirgus dėvėti medicininę kaukę, kuri padės sulaikyti kvėpavimo takų sekretą kosint ar čiaudint.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)