– Profesoriau, ar šiemet gripo epidemija Lietuvoje išties tokia agresyvi? Kuo šie metai kitokie negu praėjusieji?

– Gripas visada yra nenuspėjamas. Jis gali atkeliauti su žmonėmis, paukščiais, priklausomai nuo to kokios, bus gripo atmainos. Deja, kartais išeina taip, kad sergamumas vienais metais daug didesnis negu kitais. Kartais galime neišvengti ir sunkių gripo komplikacijų bei mirčių.

2009–2010 metais buvo, vadinamas, pandeminis gripas. Turėjome ypač aukštą sergamumą peršalimo ligomis ir gripu, neišvengėme mirčių. Praeitą sezoną sergamumas buvo taip pat aukštas, o šiame sezone praeitą bei užpraeitą savaitę sergamumą turėjome labai panašų į sergamumą pandemijos metu.

Susirgusių buvo labai daug, tą pajutome visi. Dabar sergamumas po truputį mažės, tik klausimas – kaip sparčiai. Dabar, deja, artėjame prie etapo, kai neišvengsime komplikacijų ir mirčių nuo gripo.

Šiemet esame Lietuvoje jau užfiksavę 5 mirtis nuo gripo. Ypač skaudu tai, kad ta penktoji patvirtinta mirtis nuo gripo buvo jauno vaikino, kuriam nebuvo nei 20 metų. Žmonės klausia, ar gripas gali būti be temperatūros, lengvesne forma ir pan. Panašu, kad taip ir atsitiko šiuo atveju. Vaikinui buvo diagnozuotas bronchitas, gydytojai jį išleido namo, o kai sveikata ženkliai ir greitai pablogėjo, kai pas jį atvyko greitoji pagalba, deja, jau nieko nebuvo galima padaryti. Kol kas mes nežinome, ar jis turėjo kokių kitų lėtinių ligų. Bet viena aišku – deja, net ir jaunas žmogus mirė nuo gripo.

– Tikriausiai jis pasiskiepijęs nebuvo?

– Kol kas mes to nežinome, bet labai tikėtina, kad pasiskiepyjęs nebuvo. Per 10 metų mes esame išanalizavę beveik 80 mirčių, susijusių su gripu Lietuvoje, praktiškai visi žmonės priklausė tai kategorijai, kurie galėjo būti nemokamai paskiepyti nuo gripo. Kadangi Lietuvoje rizikos grupėje sergančiuosius skiepija nemokamai. Absoliuti dauguma buvo vyresnio amžiaus žmonės, visi turėjo lėtinių ligų ir visi buvo nepasiskiepyję.

Taip gali atsitikti bet kam, ypač, jei liga bus užleista, jei žmogus bandys gripą „išvaikščioti“. Gripas yra klastingas.

– Kokiais simptomais pasižymi gripas?

– Gripo diagnozė neabejotina, jei yra bent 6 iš šių 9 diagnostinių faktorių: staigi ligos pradžia (per 12 val.), šaltkrėtis, karščiavimas, (aukšta temperatūra >38° C), sausas kosulys, nuovargis (silpnumas), galvos skausmas, raumenų skausmas, užpakalinės ryklės sienelės paraudimas, buvęs kontaktas su sergančiuoju gripu. Jei iš 9 išvardintų simptomų yra bent 6, tai paprastai nekyla abejonės, jog tai gripas. Išimtinais atvejais karščiavimas gali būti ne toks didelis, tai priklauso ir nuo gynybinės organizmo reakcijos.

– Ar patartina, pajutus gripo ar peršalimo simptomus eiti pas šeimos gydytoją?

– Būtų idealu, jei mes turėtume gerą kontaktą su šeimos gydytoju. Gripo sezono metu paprastai asmens sveikatos priežiūros įstaigos, šeimos gydytojai dirba prailgintai. Jei konkretus šeimos gydytojas nedirba, paprastai būna budintis. Reikėtų susisiekti su juo ir pasitarti, papasakoti simptomus ir klausyti gydytojo patarimų. Gydytojas pasakys, ar verta ateiti pas jį, ar užtenka trims dienoms gauti nedarbingumo pažymėjimą telefonu ir vykdyti gydytojo nurodymus.

Būtų gerai, jei kyla įtarimų, kad gydytojas paskirtų atlikti kraujo tyrimą ir pasakytų, ar yra uždegiminė reakcija ir kokia ji – virusinės ar bakterinės kilmės. Jei virusinės kilmės – gripas – gydytojas paskirs antivirusinius vaistus, jei bakterinės kilmės liga, tai galbūt gydytojas paskirs reikiamus antibiotikus. Pačiam pacientui to daryti nereikėtų. Sergant gripu antibiotikai nepadės ir gripas taip gali būti apleistas, kita dalykas – neteisingai vartojant antibiotikus vystosi mikroorganizmų atsparumas.

Saulius Čaplinskas

– Nuo šių metų pradžios buvo išduota daugiau nei pusė milijono nedarbingumo pažymėjimų. Kodėl tiek daug lietuvių serga?

– Tai nėra nieko naujo. Mes dar kartą pabrėžiame: brangiausiai iš užkrečiamų ligų mums kainuoja gydymasis nuo gripo. Remiantis Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, per metus 22 mln. eurų buvo sumokėti už stacionarinės paslaugas gripui gydyti, o kur dar gydymasis namuose, kiti medikamentai, nedarbingumo pažymėjimai ir pan. Labai svarbu, kad tai suprastume, o dar prieš prasidedant gripo sezonui pasirūpintume skiepais, speficine profilaktikos priemone, bei nepamirštume nespecifinių profilaktikos priemonių – rankų higienos, atitinkamų rūbų, imuniteto stiprinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)